HAKOM prihvatio ponudu Vipnet-a, državni proračun do kraja godine bogatiji za preko 140 milijuna kuna

Vijesti

Natrag na Vijesti

HAKOM prihvatio ponudu Vipnet-a, državni proračun do kraja godine bogatiji za preko 140 milijuna kuna

Foto:

HAKOM je dodijelio Vipnet-u preostali radiofrekvencijski spektar u frekvencijskome području za mreže pokretnih telekomunikacija. Prihod državnog proračuna ove godine dodatno će se povećati za preko 140 milijuna kuna.

ZAGREB, 17. studenoga 2015. – Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je odluku o dodjeli Vipnet-u preostalog radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskome području za mreže pokretnih telekomunikacija. Radi se o dva frekvencijska bloka, ukupno 15,6 MHz. Odluka je donesena nakon provedenog postupka javne dražbe, unutar kojeg je jedinu ponudu predao Vipnet, koji je za ova dva frekvencijska bloka ponudio ukupno 141 000 000 kuna. Uplatom do kraja ove godine u državni proračun, prihod proračuna dodatno će se povećati za navedeni iznos.

Dodijeljena dozvola je tehnološki neutralna, što znači da Vipnet ima slobodan izbor koristiti sve postojeće tehnologije dozvoljene za pokretne komunikacije, od GSM-a do LTE-a. Dodjelom ovog dodatnog radiofrekvencijskog spektra, Vipnet će povećati kapacitet svoje mreže i omogućit će krajnjim korisnicima veće brzine pristupa internetu. Povećana gustoća širokopojasnog pristupa internetu ima pozitivan učinak na gospodarstvo u cjelini te predstavlja dodatni korak prema ispunjenju zahtjeva, određenih Digitalnom Agendom za Europu 2020, kojom su postavljeni ciljevi da 2020. svim kućanstvima u Europskoj Uniji bude dostupan širokopojasni pristup s brzinama od najmanje 30 Mbit/s te da barem 50 posto kućanstava ima pretplatu na širokopojasni pristup s brzinama od 100 Mbit/s i više.

Republika Hrvatska je bila jedna od prvih desetak država u svijetu koje su svojim operatorima mreža pokretnih komunikacija dodijelile tehnološki neutralne dozvole, dodijelile im frekvencije oslobođene prelaskom na digitalno zemaljsko odašiljanje televizijskog signala te sve raspoložive frekvencije za rad mreža pokretnih komunikacija. Na ovaj način su stvoreni bitni preduvjeti za razvoj širokopojasnih mreža koje će omogućiti nove usluge s visokom razinom kakvoće, što je jedan od preduvjeta za razvoj gospodarstva i konkurentno sudjelovanje Lijepe naše u jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!