Vrapci u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Vrapci u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Foto:

Međunarodni filmski festival koji se u Torontu od 10. do 20. rujna održava po 40. put objavio je popis filmova u natjecateljskom programu pod nazivom Suvremena svjetska kinematografija (Contemporary World Cinema). Među odabranim naslovima su iVrapciredatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona – film nastao u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske – koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo na ovom prestižnom festivalu.

Podsjetimo, film je prije tjedan dana odabran i za službeno natjecanje na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, a svoju će svjetsku premijeru imati u Torontu – i to manje od 10 dana prije one europske u San Sebastianu.

U filmu glumeIngvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk BjörnsdóttiriRade Šerbedžija. Ekipa iza kamere uključuje montažeraJacoba Sechera Schulsingerai direktoricu fotografijeSophiu Olsson. Producenti filma suMikkel Jersin(Nimbus Film i Nimbus Iceland),Brynhildur Birgisdottir,Igor A. NolaiLilja Osk Snorradottir. Uz Nimbus Film i Nimbus Island, koji potpisuju produkciju, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.

Vrapcisu drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. U takvim beznadnom i teškom okruženju, Ari se mora dokazati i pronaći svoj put.

UzVrapce, u novi žirirani program festivala koji predstavlja autorska filmska ostvarenja iz cijelog svijeta nazvan Platforma ušla je i nizozemsko-hrvatska koprodukcijaFull Contactcijenjenog nizozemskog redateljaDavida Verbeeka. Producenti suSiniša Juričić, Leontine Petit, Eva EisenloeffeliJoost De Vries, a kameru potpisujeFrank Van Den Eeden.Full Contactje psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu.

Pokrenut 1976. godine, TIFF se posljednjih godina profilirao kao jedan od nekoliko najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažnijishowcaseza filmove koji pretendiraju na Oscare.Festival otvara filmDemolitionkanadskogredateljaJean-Marca Valléea(poznatog po biografskoj dramiDobri dileri iz Dallasa),u kojem su glavne uloge odigraliJake GyllenhaaliNaomi Watts, a zatvaraMr. Rightu režiji španjolcaPaca Cabezasa.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!