Eurimages podržao dvije hrvatske koprodukcije

Vijesti

Natrag na Vijesti

Eurimages podržao dvije hrvatske koprodukcije

Foto:

Film Ne gledaj mi u pijat crna je komedija u režiji Hane Jušić koja potpisuje i scenarij. U filmu igraju Mia Petričević, Zlatko Burić i Nikša Butijer, producentica je Ankica Jurić Tilić, a direktorica fotografije Jana Plećaš. Producenti filma su Kinorama, kojoj je ovo treći put za redom da je osigurala Eurimages sredstva za svoje projekte, a danski koproducent je Beofilm. Radnja filma fokusirana je na obitelj - zajednicu koja često funkcionira poput malog toplog zvjerinjaka. Ipak, iako životinjice jedna drugoj pružaju bliskost, sigurnost i brigu, u tom zagušljivom brloščiću one, upravo zbog te bezuvjetne ljubavi, guše, muče i grizu one koji su im najbliži. Ne gledaj mi u pijat na crnohumoran način bavi se obitelji koja je takva u još većoj mjeri nego ostale.

Tajna o mašinovođama scenarista i redatelja Miloša Radovića tragikomična je melodrama o šezdesetogodišnjem mašinovođi Iliji koji je na korak do mirovine. Statistika kaže da svaki mašinovođa, tijekom svoje profesionalne karijere, ubije između 20 i 30 ljudi. Žrtve su obično samoubojice, nepažljivi ili pijani ljudi. On drži neslavan rekord od 28 gaženja. Njegov devetnaestogodišnji usvojeni sin Sima sprema se nastaviti obiteljsku tradiciju. Ilija ga upoznaje s poslom i činjenicom da su nesreće neizbježne. Sima se boji jer ne želi postati ubojica. Glavne uloge igraju Lazar Ristovski, Mirjana Joković, Goran Navojec, Jasna Djuričić i Petar Korać. Direktor fotografije je Dušan Joksimović, producenti filma su Lazar i Petar Ristovski, a hrvatski koproducent je Ivan Maloča.

Među ostalim podržanim filmovima je i najnoviji film Petera Greenawaya, Walking to Paris, koji progovara o ocu modernog kiparstva Constantinu Brancusiju;novi film norveškog redatelja Hansa Petra Molanda In Order of Disappearancete prvi europski projekt japanskog majstora Kiyoshija Kurosawe.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!