Hrvatska glazbena mladež najavljuje uzbudljivu glazbenu sezonu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska glazbena mladež najavljuje uzbudljivu glazbenu sezonu

Foto: Zvonimir Ferina

Hrvatska glazbena mladež s veseljem najavljuje iznimno bogatu i uzbudljivu sezonu 2023./2024., ispunjenu koncertima, likovnim natječajima i edukativnim programima.

HGM je jedna od najvažnijih institucija za poticanje glazbene kulture među djecom i mladima te neumorni promotor mladih glazbenika kojima pruža platformu za nastupanje, usavršavanje koncertnih vještina i stvaranje vlastite publike. Za nastupajuću sezonu HGM priprema svoje već dobro znane i prihvaćene programe ali i neke posve nove projekte.

Tri velike glazbene priče

Već tradicionalni veliki koncerti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u novoj sezoni će mladoj publici donijeti raskošna djela klasične glazbe i mnogo edukativnog sadržaja.

U studenom će u fokusu programa biti glazbeni instrumenti i o njima će govoriti skladatelj i dirigent Berislav Šipuš, a Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tončija Bilića izvest će skladbu The Young Person’s Guide to the Orchestra Benjamina Brittena i glasoviti Bolero Mauricea Ravela.

U veljači je na rasporedu spektakularna kantata Carmina Burana Carla Orffa koju će pod ravnanjem dirigenta Ivana Šćepanovića izvesti Akademski zbor SKUD Ivan Goran Kovačić, sopranistica Gabrijela Hrženjak, pijanisti Petra Akrap i Viktor Rafajlovski i biNg baNg, udaraljkaši ansambl Muzičke akademije u Zagrebu. O Carmini Burani, srednjovjekovnim tekstovima i Orffovoj glazbi govorit će vrsna muzikologinja Hana Breko Kustura.

Krajem travnja, tijekom popularnog Tjedna glazbe za djecu i mlade, mladoj publici će svjetski poznati znanstvenik Miroslav Radman govoriti o skladu znanosti i umjetnosti, glazbi biljaka i pjevanju kitova te održivom razvoju i ekologiji, a Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Tončija Bilića izvest će djela Straussa, Bacha, Stravinskog i Ravela.

Mladi za mlade i Koncerti u Oktogonu

Mladi glazbenici u nadolazećoj sezoni publici će se predstaviti u čak dva ciklusa. Mladi za mlade je komorni ciklus koji objedinjuje dva temeljna razloga postojanja HGM-a - promociju mladih glazbenika i odgoj mlade publike. To su doista posebni i prepoznatljivi koncerti na kojima se mladima predstavljaju izvođači njihove generacije, a glazbenicima se pruža priliku da muziciraju i stvaraju svoju publiku. Ciklus Koncerti u Oktogonu je novi projekt u sklopu kojega će Zagrebački mladi filharmoničari održati pet koncerata tijekom rujna, listopada, prosinca i svibnja, a kojima će besplatno moći uživati stanovnici i gosti Zagreba.

Radost slikanja uz glazbu

Natječaj Radost slikanja uz glazbu u novoj sezoni održat će se u dva termina, jesenskom i proljetnom. HGM organizira ovaj natječaj svake godine s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi. Slušajući glazbu u školi na zadane teme mladi svoje dojmove prikazuju likovnim radovima pod mentorstvom pedagoga i nastavnika.

Izložbe pristiglih radova i dodijele nagrada laureatima održat će se 21. studenoga 2023. i 23. travnja 2024. godine u KD Vatroslava Lisinskog.

Prilagodba osobama oštećenog sluha

HGM nastavlja s iznimno važnim projektom prilagodbe edukativnih programa mladim osobama oštećenog sluha. Svi programi prevedeni su i prilagođeni u suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika za gluhe, a mogu se pogledati na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/@jeunessesmusicalescroatiah1262/

Sve o aktivnostima Hrvatske glazbene mladeži u nadolazećoj sezoni pratite na web stranici www.hgm.hr i na društvenim mrežama www.facebook.com/jmcroatia/ i https://www.instagram.com/jmcroatia/.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!