PRIKUPLJAJU SE USPOMENE GENERACIJA DJECE

Vijesti

Natrag na Vijesti

PRIKUPLJAJU SE USPOMENE GENERACIJA DJECE

Foto: promo

Društva „Naša djeca“ od Dubrovnika do Vukovara započinju danas prikupljati foto-uspomene desetaka tisuća djece koja su sudjelovala u njihovim programima i aktivnostima od 1950. godine do danas. Ta najstarija i najveća domaća organizacija za djecu ove godine obilježava 70 godina djelovanja. Tu visoku obljetnicu Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske započinje otvaranjem Albuma zajedničkih uspomena i prikupljanjem fotografija generacija djece čije su odrastanje obilježile neke od najpoznatijih aktivnosti te organizacije, poput ljetovanja i učenja plivanja, poticanja dječjeg stvaralaštva i prvih scenskih nastupa, posjeta dječjem kinu ili posjeta vrtiću na kotačima. Prikupljene fotografije će se objavljivati na Instagram profilu Društva „Naša djeca“ Hrvatske do kraja 2020. godine.

Među prvima su svoje uspomene na Društvo „Naša djeca“ podijelili i mladi nagrađivani glazbenici J.R. August i Zsa Zsa čije je glazbeno odrastanje vezano uz dječje zborsko pjevanje u Zaboku i Varaždinu.

"Iskustvo odrastanja u Društvu „Naša djeca“, odnosno dječjem zboru Zabočki mališanibilo je nezaboravno! I danas mi, s vremena na vrijeme, pred oči dođu slike i kratki isječci koje sam spremio na sigurno u svom sjećanju. To su uvijek slike s proba, slike naših druženja, pjevanja i putovanja po državi. Sjećam se gostovanja i koncerata od Osijeka i Varaždina do Poreča i Dubrovnika. Jako sam sretan što je moje djetinjstvo bilo obogaćeno i poglavljem pjevanja u zboru. Pjevati i svirati s drugima je za mene oduvijek bila najljepša stvar, a Zabočki mališani su u mom slučaju bili točka od koje je sve krenulo. Veliko hvala Željki Završki i Jasenki Borovčak na usmjerenju, savjetima i pomoći, ali i svim nekadašnjim Mališanima na druženju i prijateljstvu!", poručio je ovom prilikom J.R. August.

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske poziva sve sadašnje i prošle polaznike brojnih programa Društava „Naša djeca“ da svoje uspomene s ljetovanja, zborskog pjevanja, prvog odlaska u kino, prvog scenskog nastupa, Dječjeg foruma za dječja prava ili neke druge aktivnosti podijele na Instagramu koristeći ključne riječi #dnduspomene i #70godinadnd ili da svoje fotografije pošalju na mail info@savez-dnd.hr.

Mali slavuji i cijela ekipa iz DND-a je bila i zauvijek ostala moja velika obitelj uz koju sam odrastala na sve moguće načine. Od prvog nastupa, razbijanja treme, čvrstih prijateljstava, putovanja diljem Hrvatske na razne smotre, velike i male nastupe... Nikad ne bih mijenjala to iskustvo i to predivno djetinjstvo s mojim curkama pjevačicama, tetom Zdenkom koja nam je bila poput mame, ne samo učiteljica pjevanja te svim ostalim djelatnicima DND-a s kojima smo proveli i ljeta u odmaralištu na Rabu (gdje sam prvi put proplivala!) i sve ostale vesele aktivnosti i blagdane kroz godinu za koje je uvijek bila organizirana prigodna priredba, svaka od njih posebna i urezana u sjećanje. Zato ovom prilikom želim svakog roditelja koji ovo čita motivirati da svoje dijete odvede u DND, samo da vidi, da udahne tu energiju, kao što je mene mama odvela na prvi sat pjevanja.“, pozvala je pjevačica Zsa Zsa ovom prigodom djecu i roditelje.

Od pomoći djeci nakon Drugog Svjetskog rata, vizionarskih i inovativnih programa u području izvanškolskih odgojno-obrazovnih aktivnosti do sudjelovanja u izradi i zagovaranju Konvencije o pravima djeteta i humanitarnog djelovanja u kriznim situacijama, Društvo „Naša djeca“ utjecalo je na poboljšanje života brojnih generacija djece u Hrvatskoj. Na području naše zemlje trenutačno djeluje 98 aktivnih Društava „Naša djeca“ u kojima radi 4 000 volontera za djecu i s djecom. Godišnje, u programima Društava „Naša djeca“ sudjeluje oko 10 000 djece.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!