Upoznajte svijet emotivnih robota i senzualnih strojeva na šestom Device_art festivalu umjetnosti, robotike i novih tehnologija

Vijesti

Natrag na Vijesti

Upoznajte svijet emotivnih robota i senzualnih strojeva na šestom Device_art festivalu umjetnosti, robotike i novih tehnologija

Foto: Kontejner

Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami.” Ova upečatljiva izjava kustosa ZHANG Ga u samom je srcu šestog izdanja Device_art festivala i njegove velike centralne izložbe "Strojevi nisu sami" koja će se otvoriti 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti s početkom u 19 sati, dok će biti otvorena za posjetitelje do 03. veljače 2019. godine. Izložba će predstaviti 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Device_art festival pokrenuli smo prije 15 godina kao festival koji se bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti. Od tih početaka puno se toga promijenilo. Složenost teme tehnologije u umjetnosti i životu impresivna je - jednako kao i broj i kvaliteta umjetnika na međunarodnoj sceni koji se danas tom temom bave, kroz velike i kompleksne projekte, istraživanja na samom rubu znanstvene fantastike, futurističke i distopijske vizije, elaborirane teorijske koncepte koji analiziraju i rasvjetljuju odnose između stroja, čovjeka, društva, politike, prirode, istaknula je Ena Hodžić, jedna od organizatorica programa Device_art festivala.

"Strojevi nisu sami" donosi najbolje od svjetske suvremene umjetnosti

Centralno događanje festivala izložba je "Strojevi nisu sami" koja će biti postavljena na 1500 m2 prostora u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Radovi umjetnika predstavljaju najbolje od svjetske suvremene umjetnosti koja se bavi tehnologijom, robotikom i mašinama te temama poput umjetne inteligencije i kibernetike. Ukorijenjena u lokalnu zajednicu i okoliš, izložba odražava ideju strojne ekologije - svjetonazor ujedinjenosti u cjelinu koja prosperira tako da svakom svome dijelu, s jednakom pažnjom, poštovanjem i značenjem, osigurava mjesto unutar te cjeline. Veličina produkcije ovogodišnje će izdanje festivala ubrojiti među najveća događanja u suvremenoj novomedijskoj umjetnosti u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina, i učvrstiti poziciju Zagreba i Hrvatske na globalnoj umjetničkoj mapi.

Upamtite ova imena

U Zagreb dolaze neka od velikih imena novomedijske scene iz cijeloga svijeta kao što su Ralf Baecker (Njemačka), Martin Howse (Velika Britanija), Marnix de Nijs (Nizozemska), Ief Spincemaille (Belgija), Navid Navab (Kanada/Iran) i Wang Yuyang (Kina). Na izložbi će se predstaviti i golemi umjetnički projekt "Empathy Swarm" koji će u svojoj konačnoj fazi rezultirati rojem od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Autori ovog fascinantnog projekta su Adam Donovan (Australija/Austrija) i Katrin Hochschuh (Njemačka). Umjetnici su robote izrađivali tijekom tromjesečne rezidencije u Zagrebu uz produkcijsku podršku biroa za suvremenu umjetničku praksu KONTEJNER. Uz istaknute svjetske autore, na izložbi će se predstaviti i hrvatski umjetnici Silvio Vujičić, Mirjana Vodopija, Tin Dožić, Siniša Lordan i Vladimir Novak.

Paneli o umjetnosti, tehnologiji i društvu

Uz veliku centralnu izložbu, dvomjesečni festivalski program u Zagrebu donosi sasvim drugačije iskustvo Adventa. Diskurzivni program Device_art festivala sačinjen je od četiri tematska panela o umjetnosti, tehnologiji i društvu: "Kratki spoj", "Postmordijalne bare", "Autonomni odnosi", "Tehnomitologije". Ovaj jednodnevni program održat će se 20. prosinca od 16 do 21 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. U panelima će sudjelovati jedanaest umjetnika koji izlažu na izložbi "Strojevi nisu sami". Paneli su otvoreni za javnost, a ulaz je besplatan. Nakon panela održat će se koncert benda Transonik s početkom u 21 sat te druženje s umjetnicima i sudionicima panela uz glazbu DJ Borovicha.

Atraktivni popratni program za sve uzraste

Zagreb će za vrijeme festivala postati najveće regionalno okupljalište kreativaca, umjetnika, inženjera, znanstvenika i tehnologa. Festival će ponuditi brojne popratne atraktivne sadržaje za sve uzraste, od afterpartyja otvaranja izložbe "Strojevi nisu sami" u Podmornici kompleksa Katran s DJ duom Blažević & Боровић, koncerta, do edukacija za umjetnike i građane te kino programa. Posebno se u programu ističe i pet live zvučnih performansa u subotu, 26. siječnja u MSU Zagreb kada će festival ugostiti "Future DiverCities Lab" i nove nade europske umjetničke scene. Najmlađi posjetitelji na festivalu će uživati u brojnim radionicama na temu robotike i novih tehnologija te veza između ekologije i tehnologije.

Međunarodni Device_art u Rijeci i Splitu

Festivalsko zagrijavanje započelo je 07. prosinca u Splitu s umjetničkim performansima i radionicama u Domu mladih, dok će riječki program u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti 29. siječnja biti nastavak zagrebačkog programa performansa "Future DiverCities Lab". Iz Zagreba u Rijeku tako putuju norveški umjetnik Mathias Loos, francuski umjetnici Valentin Durif, Lucas Paris i Elio Libaude te nizozemsko norveška umjetnica Jiska Huizing.

Radno vrijeme izložbe "Strojevi nisu sami" u zagrebačkom MSU je od 11 do 18 sati, svaki dan osim ponedjeljka. Cijena ulaznice je 30 kuna (20 kuna za studente i grupe građana, a 15 kuna za studentske grupe). Svake subote u 16 sati bit će organizirano besplatno vodstvo za građane, na hrvatskom jeziku.

Informacije o šestom Device_art festivalu pratite putem Facebook stranice, Instagram profila udruge Kontejner i internetske stranice.

Device_art je međunarodni festival koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti, a organizira ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!