Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka nagrađen na festivalu kratkometražnog filma FeKK

Vijesti

Natrag na Vijesti

Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka nagrađen na festivalu kratkometražnog filma FeKK

Foto:

Kratkometražni dokumentarni film Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka najbolji je film natjecateljskog programa FeKK YU u sklopu kojeg su se prikazali naslovi autora s područja bivše Jugoslavije. Treće izdanje FeKK-a održalo se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljubljani.

Žiri u sastavu Ingrid Beerbaum (filmska kritičarka i selektorica), Jukka-Pekka Laakso (direktor filmskog festivala Tampere i član Europske filmske akademije) i Michael Pattison (scenarist i filmski kritičar) film su najboljim proglasili zbog njegovog opservacijskog naglaska na ljude i njihove međusobne odnose koji istovremeno podsjeća na bogatu tradiciju jugoslavenske dokumentarne literature. Narativni ritam filma i njegov vizualni jezik zahtijevaju da ga se doživi na velikom platnu kako bi ga se u potpunosti cijenilo", stoji u njihovom obrazloženju.

Kratkometražni dokumentarni filmBorisa PoljakaOni samo dolaze i odlazedo sada je nagrađen u Oberhausenu, na Danima hrvatskog filma,Tabor Film Festivalu,DokuFestu iLiburnia Film Festivalu. Priča je to oplaži na kojoj se susreću dva suprotna svjeta. Vraćajući se iz noćnog života, njome prolaze brojne grupice mladih na putu kući. Istovremeno, na plažu polako dolaze stariji ljudi, čiji dan tek počinje. Uz režiju Poljak potpisuje scenarij i kameru dok je za montažu bio zadužen Damir Čučić. Film nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a.

Ove godine hrvatski filmovi uvršteni su u natjecateljske programe FeKK YU i FeKK SLO, a programska sekcija Instant cult bila je posvećena opusu Igora Bezinovića.

Glavna nagrada festivala dodijeljena je filmuKamen u ruci (A Handful of Stones) srpskog redatelja Stefana Ivančića, a najboljim u kategorijiFeKK SLO proglašen je naslov Trahereu režiji Juša Jeraja i Atile Urbančiča.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!