Objave za medije

Natrag na Objave za medije

utricionist poručuje: „Bez bojazni možete pržiti hranu na suncokretovom ulju!“

U medijima je senzacionalistčki odjeknula vijest da je suncokretovo ulje štetno. Zvijezda, kao vodeći hrvatski proizvođač ulja najoštrije odbacuje takve navode. Plasiranje nedovoljno istraženih i neutemeljenih navoda je dovođenje potrošača u zabludu. Suncokretovo ulje je kvalitetna namirnica koja ima vrijedno mjesto u sklopu pravilne prehrane. Kao izvor nezasićenih masti i vitamina E smatra se itekako poželjnom namirnicom.

Jedna od vodećih hrvatskih nutricionistkinja, doc. dr.sc. Darija Vranešić Bender ističe: „Kao i uvijek, treba se odmaknuti od senzacionalizma i promotriti činjenice. Suncokretovo ulje, naime, posjeduje visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama stoga se na njemu hrana može, bez bojazni i pržiti. Dodatnu stabilnost suncokretovom ulju pruža i vitamin E koji neutralizira nastanak štetnih slobodnih radikala.“

Pet istaknutih benefita suncokretovog ulja: - visok udio vitamina E - nizak sadržaj zasićenih masnih kiselina - visok sadržaj nezasićenih masnih kiselina - 70% višestruko nezasićenih omega 6 masnih kiselina (najviše linolne masne kiseline) - 20% jednostruko nezasićenih masnih kiselina (oleinska masna kiselina tipična za maslinovo ulje)

Uzmemo li u obzir sve spomenute činjenice o suncokretovom ulju, jasno je kako se radi o vrlo kvalitetnoj namirnici kojoj je mjesto u svakodnevnoj pravilnoj prehrani. Također, suncokretovo ulje je ukusno i karakteristično za naše podneblje što ga čini omiljenom vrstom biljnog ulja u Hrvatskoj.

Foto:

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!