Objave za medije

Natrag na Objave za medije

Kratkoročni pokazatelji industrije u 2014.

Danas je DZS objavio Statističko izvješće pod nazivom „Kratkoročni pokazatelji industrije u 2014. – proizvodnja, proizvođačke cijene i promet industrije“ koje sadrži detaljne podatke (detaljnije u odnosu na podatke koji su objavljeni u mjesečnim priopćenjima), odnosno rezultate triju mjesečnih istraživanja za 2014. godinu: industrijska proizvodnja, proizvođačke cijene i promet industrije.

Tako je ukupna industrijska proizvodnja u 2014. godini, prema izvornim podacima, bila 1,2 % veća u odnosu na 2013. godinu. Tim rastom prekinut je petogodišnji negativan trend industrijske proizvodnje, ali je njena razina u prošloj godini bila oko 17 % manja u odnosu na onu iz 2008. godine. Unutar prerađivačke industrije prošlogodišnji rast proizvodnje je zabilježen u 18 od ukupno 24 grane, što je znatno iznad prosjeka (8 grana) prethodnih kriznih godina. Od 18 grana koje su zabilježile rast proizvodnje, u njih četiri je u prošloj godini razina proizvodnje bila iznad one iz 2008. godine: proizvodnja kože i srodnih proizvoda (6,9 %), proizvodnja papira i proizvoda od papira (24,6 %), proizvodnja proizvoda od gume i plastike (15,1 %) te popravak i instaliranje strojeva i opreme (34,6 %).

Promatrano detaljno prema strukturi industrije, najveći rast proizvodnje u 2014. godini, u odnosu na prethodnu godinu, bilježi se u pododjeljcima „proizvodnja elektroničkih komponenata i ploča“ (134 %) i „proizvodnja komunikacijske opreme“ (37 %). Proizvođačke cijene u industriji (na domaćem tržištu) pokazuju kontinuirani trend pada, i to od kolovoza 2013. godine, a prvi je pad na razini cijele godine (od 2009. godine kada su bile 0,4 % manje) zabilježen u 2014. godini kada su pale za 2,7% u odnosu na prethodnu godinu. Spomenuti pad u prošloj je godini strukturno gledano (prema GIG-u) ponajprije rezultat pada proizvođačkih cijena energije od 5,1 %. Na takva je kretanja utjecalo smanjenje cijena kod vađenja sirove nafte i prirodnog plina (-13,3 %) te kod proizvodnje naftnih derivata (-6,2 %). Uz cijene energije, pale su i cijene u ostalim grupacijama, izuzev trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,4 %) koje su zabilježile rast.

Promatrano detaljno prema strukturi industrije, najveći pad proizvođačkih cijena u 2014. godini, u odnosu na prethodnu godinu, bilježi se u pododjeljcima „proizvodnja biljnih i životinjskih ulja i masti“ (-14 %) i „vađenje prirodnog plina“ (-13,3 %).

Ukupan promet industrije u 2014. godini, prema kalendarski prilagođenim podacima, bio je 1,3 % manji u odnosu na 2013. godinu, čime je nastavljen kontinuirani negativan trend započet 2011. godine. Višegodišnja negativna kretanja rezultat su pada prometa na domaćem tržištu, dok se kod inozemnog tržišta uglavnom bilježi rast (samo u 2013. godini pad). Slijedom negativnih kretanja, prošlogodišnji promet u industriji bio je oko 11 % manji u odnosu na onaj iz 2008. godine. Promatrano prema GIG-u, najveći pad u odnosu na 2008. godinu bilježi se kod proizvoda koji u prosjeku ostvaruju značajniju razinu bruto dodane vrijednosti, odnosno kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (oko -46 %) i kapitalnih proizvoda (oko -21 %), dok se kod proizvoda niže dodane vrijednosti, odnosno kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, bilježi za oko 8 % veća razina prometa.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Industrijska proizvodnja u 2014. godini bila je za oko 17% niža u odnosu na pretkriznu, 2008. godinu. Prema našim procjenama, ove godine očekujemo rast industrijske proizvodnje za oko 1,6% u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko bi i u idućim godinama industrijska proizvodnja nastavila rasti istom brzinom, od oko 1,6% godišnje, Hrvatskoj bi trebalo oko 12 godina za dosezanje razine industrijske proizvodnje iz pretkrizne, 2008. godine.“

Foto:

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!