Objave za medije

Natrag na Objave za medije

Full Contact u konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Međunarodni filmski festival u Torontu, koji se održava od 10. do 20. rujna, objavio je 12 naslova koji su ušli u premijernu selekciju Platforma – novi žirirani program festivala koji predstavlja autorska filmska ostvarenja iz cijelog svijeta. Među odabranim filmovima, uz nizozemsko-hrvatsku koprodukciju Full Contact,ušla su i ostvarenja Pabla Trapera, Joaquima Lafossea, Hea Pinga i Fabienne Berthaud.

Manjinska koprodukcijaFull Contact cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeekanastala je u produkciji tvrtke Lemming Film, a snimanje je prošle godine odrađeno i na lokacijama u Hrvatskoj koja jeglumila" Jemen, pustinju Nevade, grad Brisel i pusti otok u oceanu.Na filmu je radilo 95 posto domaćih filmskih profesionalaca; između ostalih kostimografkinja Zorana Meić, majstorica maske Ana Bulajić Črček i scenograf Mario Ivezić, a svi su bili voditelji sektora. Tehničku podršku za vrijeme snimanja pružio je Tuna film.

Film je za snimanje u Hrvatskoj potrošio gotovo 4 milijuna kuna od čega je kroz mjere poticaja HAVC-a ostvario povrat od 20 posto uloženog.

Glavne uloge u filmu tumače francuske filmske zvijezde Gregoire Colin, Slimane Dazi i Lizzie Brocheré, a za snimanje u našoj zemlji bila je zadužena Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom. Producenti suSiniša Juričić, Leontine Petit, Eva Eisenloeffel i Joost De Vries, a kameru potpisujeFrank Van Den Eeden.Full Contactje psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu.

Konkurencija selekcije Platforma uključuje svjetsku premijeru dugo očekivanog filma High-Rise Bena Wheatleyja, distopijski prikaz društva koje započinje klasni rat u stanu u visokogradnji. U filmu, snimljenom prema romanu JG Ballarda iz 1975., glume Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Luke Evans i Elisabeth Moss.

Svoju svjetsku premijeru doživjet će i Sky Fabienne Berthaud, francusko-njemačka koprodukcija u kojoj nastupaju Diane Kruger, Norman Reedus iz Živih mrtvaca i zvijezda Djevojaka Lena Dunham.Diane Kruger pojavljuje se u ulozi Romy, udane žene na odmoru u Americi koja ostavlja muža Francuza (Gilles Lelouche) nakon svađe i odluta u pustinju u okolini Las Vegasa.

Među ostalim premijerama su tinejdžerska seks drama Bang Gang (A Modern Love Story) Eve Husson, Full Contact Davida Verbeeka, Land of Mine Martina Zandvlieta, o njemačkim ratnim zarobljenicima koji su prisiljeni iskapati kopnene mine; kineska drama The Promised Land Hea Pinga; te The White Knights Loachima Lafossea, o prijepornom incidentu s dobrotvornom organizacijom Zoe"s Ark, kada su članovi francuske dobrotvorne misije pokušali više od 100 djece iz Čada zrakoplovom prebaciti u Francusku.

Još nepoznat dokumentarac koji će također doživjeti svjetsku premijeru u sklopu ove selekcije je HURT, u režiji Alana Zweiga, dobitnika nagrade za najbolji kanadski dugometražni film na TIFF-u 2013. s dokumentarnim filmom When Jews Were Funny.Zweig ovdje predstavlja jednonogog Stevea Fonya, koji je prebolio rak i pretrčao Kanadu, skupivši 13 milijuna dolara 1985., no čiji je život tada krenuo silaznom putanjom – sudjelovao je u manjim i većim krađama i odao se drogama.

Članovi žirija koji će dodijeliti nagradu Toronto Platform od 19 tisuća dolara na dodjeli 20. rujna su Jia Zhang-ke, Claire Denis i Agnieszka Holland.

Direktor festivala Piers Handling opisao je redatelje kao "novi naraštaj majstora". "Ovaj smo program osmislili kako bismo u svojoj 40. godini izoštrili fokus na ambiciozan art film i oduševljeni smo što možemo staviti naglasak na ovih 12 veličanstvenih autora,"dodao je.

Foto:

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!