Objave za medije

Natrag na Objave za medije

Preko 20 domaćih naslova na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma

Čast otvorenja festivala u ponedjeljak, 23. ožujka u velikoj dvorani Doma Sindikata, dopala je višestruko nagrađivani film Goli redateljice Tihe K. Gudac koji je nedavno osvojio posebno priznanje u Sofiji te glavnu nagradu Festivala dokumentarnog filma u Ljubljani. Uz ovu priču o Golom otoku ispričanu kroz prizmu iskustva Tihinog djeda, u konkurenciji dugometražnih dokumentarnih filmova prikazat će se još četiri domaća ostvarenja; Ljubavna odiseja Tatjane Božić, Potrošeni Boruta Šeparovića, Rakijaški dnevnik Damira Čučića te bosansko-hrvatsko-austrijska koprodukcija Izgubljeno dugme u režiji Renata Tonkovića, Roberta Bubala i Marija Vukadina - film o legendarnom bubnjaru Bijelog dugmeta Goranu Ipi Ivandiću koji je nedavno nagrađen na 9. DORF-u.

U konkurenciji srednjometražnog dokumentarnog filma prikazat će seProlaz za Stelluu režiji Ljiljane Šišmanović,Ovrhau režiji Nevena Hitreca,NaslovnicaSilvane Menđušić, filmOluje se uvijek vraćaju kućiu režiji Petra Krelje, a u konkurenciji kratkometražnih dokumentaraca AutofocusBorisa Poljaka,Svaki dan je BožićAnte Zlatka Stolice nastao na Restartovoj Školi dokumentarnog filma iTamo gdje živi Nadau režiji Daria Bukovskog.

U konkurenciji kratkih igranih filmova za novčanu nagradu između ostalih konkuriraju i dva domaća filma; Šetač u režiji Filipa Mojzeša kojem je prikazivanje na 62. izdanju Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma ujedno i premijera, te Generalka u režiji Jasne Nanut.

U selekciji animiranih fimova bit će prikazanaLevitacija u režiji Marka Meštrovića te višestruko nagrađivana Glad Petre Zlonoge, dok će u konkurenciji eksperimentalnih filmova biti prikazana četiri domaća naslova:A.D.A.M. Vladislava Kneževića, Amnezijak na plaži Dalibora Barića, srpsko-hrvatska koprodukcija Friedrichsfelde Ost u režiji Milice Jovčić i Nenada Ćosića te slovensko-hrvatska koprodukcija The Runner u režiji Tome Zidića.

U konkurenciji studentskih filmova je i domaće ostvarenje Nasamo Lane Kosovac dok se u revijalnom programu prikazuju filmovi Djeca tranzicije u režiji Matije Vukšića, Besplatno Vlatke Vorkapić, Džoni je mrtav Jure Debaka i Ante Zlatka Stolice, Ničiji Jadrana Bobana i Još jednom Ane Opalić.

Domaći naslovi svoje su mjesto na 62. BFDKF-u pronašli i u popratnim programima u kojima će se prikazati Plavi Jahač (Godard-Art) Tomislava Gotovca i Veliki dan Đure Gavrana.

Na programu 62. BFDKF-aje oko 150 filmova, od kojih će se 96 natjecati za nagrade iz ukupnog fonda od oko 50.000 eura. Naša iskrena namjera je da ovaj legendarni festival ponovno vratimo na poziciju koja mu je nekada s razlogom pripadala, na mjesto značajnog regionalnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i da fimskim umjetnicima iz Srbije, regije i svijeta ponudimo mjesto za okupljanje i druženje na kojem će se osjećati kao kod kuće." izjavio je povodom početka festivala njegov umjetnički direktor Mladen Matičević.

Detalje o 62. BFDKF-u potražite na službenim stranicama festivala.

Naslovne fotografije: scene iz filma Rakijaški dnevnik, Potrošeni, Generalka;

Foto:

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!