Objave za medije

Natrag na Objave za medije

Stagnacija vrijednosti neizvršenih obveza za plaćanje poslovnih subjekata

Tijekom studenoga vrijednost je neizvršenih obveza za plaćanje poslovnih subjekata stagnirala s obzirom na prethodni mjesec, i to uz marginalno niski pad od tek 66 milijuna kuna, zadržavši se na razini od 29,8 milijardi kuna. Time se još jednom potvrđuje kako niti 2014. godina nije donijela prava i brza rješenja sustavnog problema u odnosima plaćanja koji je sasvim sigurno značajan faktor koji ograničava oporavak poslovnog sektora. Isto je tako očito da stečajne nagodbe nisu polučile željene rezultate: od 1. listopada 2012. godine do 2. siječnja 2015. godine ukupna je vrijednost prijavljenih obveza u procesu predstečajne nagodbe iznosila 67,8 milijardi kuna, od čega je za samo 42,2% vrijednosti odnosno za samo 23,3% prijavljenih predmeta sklopljena nagodba. Ukupna je vrijednost neizvršenih osnova u posljednje dvije godine (od početka primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi odnosno od listopada 2012. godine do kraja studenoga 2014. godine) pala za samo 33% zadržavši se na razini od 48% vrijednosti novca u optjecaju.

Već sada možemo zaključiti kako će 2014. godina ostati godina bez značajnijih pomaka u rješavanju pitanja neprotočnosti međusobnih neplaćanja, s ublažavanjem trenda pada vrijednosti neizvršenih osnova za plaćanje pri Fini, koji će na razini godine iznositi oko 12%, što je gotovo dvostruko sporiji pad nego prethodne godine (21,2%).

Nadamo se da će u 2015. godini novi Zakon o stečaju, koji će objediniti instrument stečaja i instrument predstečajne nagodbe s promjenama koje bi trebale poboljšati i ubrzati procedure te Izmjene Zakona o PDV-u s primjenom gotovinskog sustava plaćanja za male i srednje poduzetnike, koji bi trebao olakšati likvidnosne poteškoće, poboljšati sliku stanja. No ujedno ostajemo suzdržanog stava kako će ova godina donijeti one drastičnije rezove koji će promijeniti strukturu neefikasnog sustava.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimira Savića:

„U 2014. godini nije bilo značajnijih pomaka u pogledu međusobnih neplaćanja iako je ublažen trend pada vrijednosti neizvršenih obveza za oko 12%. U 2015. godini novim bi Zakonom o stečaju, koji će objediniti instrument stečaja i instrument predstečajne nagodbe s promjenama koje bi trebale poboljšati i ubrzati procedure, kao i izmjenama Zakona o PDV-u s primjenom gotovinskog sustava plaćanja za male i srednje poduzetnike, koji bi trebao olakšati likvidnosne poteškoće, trebalo doći do poboljšanja stanja u tom segmentu gospodarstva. Ipak, ocjenjujemo da ni ove godine neće doći do drastičnijih rezova koji bi promijenili strukturu neefikasnog sustava.

Služba za komunikacije i izdavaštvo

Foto:

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!