Objave za medije

Natrag na Objave za medije

Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

Tijekom 2014. godine na portalu MojPosao je objavljeno više od 19.000 natječaja za slobodno radno mjesto, što je povećanje od 11% u odnosu na 2013. godinu.

Konobari i dalje najtraženiji

Najtraženija zanimanja u 2014. bila su: konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Konobar

Programer

Programer

Prodavač

Osnovnoškolski učitelj

Konobar

Prodajni predstavnik

Dipl. ing. strojarstva

Prodajni predstavnik

Kuhar

Pravnik

Prodavač

Knjigovođa

Srednjoškolski profesor

Kuhar

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

- Prodaja (Trgovina) - 20% svih oglasa i 18% svih životopisa

- Turizam i ugostiteljstvo - 18% svih oglasa i 12% svih životopisa

- Administrativna zanimanja - 8% svih oglasa i 13% svih životopisa

*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2014. od ukupno objavljenih oglasa njih 58% se odnosilo na stalni radni odnos, što je 3% više nego u 2013. godini. U 50% oglasa nudila se mogućnost zaposlenja na određeno vrijeme.

U 6% objavljenih oglasa tražili su se honorarni djelatnici, a 4% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

Kada su u pitanju tražitelji posla, njih gotovo polovica (48%) bila je zainteresirana za stalni radni odnos. Interes za honorarni posao je iskazala gotovo trećina posloprimaca (29%), dok ih je 13% tražilo radni odnos s poluradnim vremenom.

Na traženje sezonskog posla tijekom 2014. godine usmjerilo se tek 10% posloprimaca.

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Poslodavci traže zaposlenike sa naprednim znanjem engleskog jezika

Tijekom 2014. godine, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50% oglasa srednja stručna sprema je bila uvjet za dobivanje posla.

S druge strane, 55% posloprimaca kao stupanj obrazovanja je navelo srednju stručnu spremu.

U 34% oglasa zahtijevala se visoka stručna sprema, a ista se navodila u 18% životopisa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, u 54% oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog jezika tražilo se u 18% oglasa. Profesionalno poznavanje engleskog jezika navedeno je kao uvjet u 11% oglasa. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Po pitanju poznavanja naprednog stupnja engleskog jezika, potrebe poslodavaca i znanje posloprimaca nisu u ravnoteži – tek malo više od petine posloprimaca (23%) navodi napredni engleski jezik kao svoju vještinu.

Profesionalno poznavanje engleskog jezika navodi 14% posloprimaca, a osnovno poznavanje njih 12%.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti – 14% posloprimaca navelo je osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije osnove poznaje 6% tražitelja posla.

Informatičke vještine kao uvjet za dobivanje posla navedene su u 33% oglasa i pritom su poslodavci najviše tražili poznavanje rada u Wordu i Excelu.

U gotovo polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (47%) i to prosječno 2 godine i 9 mjeseci.

Rast broja oglasa za osobe s invaliditetom

Tijekom 2014. godine poslodavci su objavili preko 500 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na 2013. godinu, takvih oglasa je bilo 5% više.

Foto:

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!