95 hrvatskih učenika dobilo diplome Web detektiva

Vijesti

Natrag na Vijesti

95 hrvatskih učenika dobilo diplome Web detektiva

Foto:

ZAGREB, 12. prosinac, 2016. Prošli tjedan je završio projekt Web detektivi kojeg su proveli Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Policijskom upravom Osječko-baranjskom, Odjelom prevencije uz podršku tvrtke Microsoft Hrvatska. Tijekom pet tjedana, projekt educiranja djece o tome što je neprimjereno ponašanje na internetu i kako ga spriječiti i prijaviti proveden je u pet županija, a ukupno je educirano 95 web detektiva koji su prošli radionice na teme Sigurnost na internetu i Informacijsko-komunikacijska tehnologija. Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža te doprinijeti općoj sigurnosti djece podizanjem razine pristojne internetske komunikacije kroz educiranje djece, mladih, roditelja i nastavnika o odgovornom i savjesnom korištenju interneta.

Projekt Web detektivi proveden je u Osječko-baranjskoj županiji, u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Vinkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji, u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Slavonskom Brodu, u Požeško-slavonskoj županiji, u Osnovnoj školi Dobriša Cesarića u Požegi i u Virovitičko-podravskoj županiji, u Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini. Po trenutnim naznakama projekt Web detektivi bi se mogao proširiti i na susjedne zemlje s obzirom na iskazani interes partnerskih organizacija.

Radionice o sigurnosti na internetu je držao koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu putem Skype for Business alata, a radionicu o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama su održali policijski službenici iz Odjela prevencije. Djeca su sa zanimanjem pratila svaku radionicu, usvojila znanje, a u ulozi dječjih web detektiva ubuduće će prepoznavati i prijavljivati neprimjerene sadržaje na internetu. Po završetku radionica, svaki je sudionik dobio službenu diplomu i iskaznicu web detektiva, kako bi se naglasila potvrda stečenih znanja i vještina te važnost djelovanja svakog pojedinca u sprječavanju zlostavljanja. Pomoću jedinstvenog koda s iskaznice mali detektivi će moći prijaviti neprimjereni internetski sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje i prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

“Istraživanje provedeno krajem prošle godine u osnovnim i srednjim školama, koje je obuhvatilo 7000 učenika, pokazalo je da će se 34 posto djece, ako će biti žrtve nasilja, odlučiti obratiti za pomoć prijatelju. Zato je važno da su web-detektivi djeca njihove dobi. Web-detektivi će preko svog identifikacijskog ključa moći pristupiti posebnoj web stranici te prijaviti sve one sadržaje za koje misle da su neprimjereni.“, rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

“Danas je izuzetno važno da djeca znaju kako prepoznati neprimjereno ponašanje na internetu, a od novih web detektiva sada očekujemo da odmah reagiraju na takva neprimjerena ponašanja na internetu te da ujedno o tome educiraju svoje vršnjake i prijatelje. Zadovoljstvo mi je što je ova faza projekta uspješno završena i što raste društveni interes za sustavno upoznavanje i obrazovanje najranjivijih skupina s temom sigurnosti na internetu. Na taj način jačamo širenje svijesti o ovoj važnoj temi za 21. stoljeće. Želim se zahvaliti svim partnerima uključenima u ovaj uspješno realizirani projekt za koji već sad znamo da je potaknuo interese za provođenjem i u našoj regiji“ rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Ovaj projekt ne bi mogao biti izveden bez velike pomoći škola u kojima naglašavaju kako putem građanskog odgoja educiraju djecu o ponašanju i u virtualnom svijetu, ali da radionice daju posebnu vrijednost tim naporima. „Sva današnja djeca korisnici su interneta i brojni sadržaji na društvenim mrežama su im dostupni, ne samo putem računala, već i putem mobitela. Sigurna sam da će se učenici nakon ove edukacije odgovornije ponašati na internetu, a isto tako i kritički odnositi prema objavljenim sadržajima“ rekla je Verica Marinović, učiteljica fizike, informatike i tehničke kulture OŠ Dore Pejačević u Našicama.

U školi Eugena Kumičića u Slatini naglašavaju kako nastoje biti digitalno zrela e-škola i intenzivno koristiti IKT kako bi postigli više u edukaciji, kako učitelja, tako i učenika i roditelja. “Svi naši učenici puno znaju o prednostima interneta i situacijama kada je koristan i poželjan, a vrlo malo o opasnostima koje internet donosi. Iako u školi učenike educiramo kroz nastavu i radionice te prezentacije o navedenom, educiranje učenika kako da postanu web detektivi i pronalaze neprimjerene sadržaje, samo je stepenica više u njihovom obrazovanju i poticaj na odgovorno ponašanje i komunikaciju na internetu. Ponosni smo što će i naši Eugenijalci biti dio tima Web detektiva te će im ta značajna uloga biti izvrsna motivacija za kontinuiranu edukaciju”, rekla je Nataša Ivanić, stručna suradnica pedagoginja OŠ Eugena Kumičića u Slatini.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!