Film nastao u programu integracije branitelja natječe se na festivalu u Torontu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Film nastao u programu integracije branitelja natječe se na festivalu u Torontu

Foto:

Na 41. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji se održava od 8. do 18. rujna, u natjecateljskom programu Kratki rezovi" (Short Cuts) premijerno se prikazuje kratkometražni igrani film Po čovika redateljice Kristine Kumrić. Na programu su i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Kada se moj otac pretvorio u grm u režiji Nicole van Kilsdonk koji će na festivalu također imati svjetsku premijeru, te Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiuja.

Film Po čovika nastao je kao rezultat nacionalnog projekta"Jedna slika iz Domovinskog rata" kojim se na umjetnički način htjelo tematizirati osobne ili posredne doživljaje Domovinskog rata, odnosno u ovom slučaju,traumu koju su pretrpjeli branitelji i njihovi voljeni. Projektsu u lipnju 2013. pokrenuli Ministarstvo branitelja i Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom. Na javnom pozivu pobijedila je priča Povratak spisateljice Maje Hrgović, a u drugoj fazi odabran je najbolji projekt ekranizacije koji su prijavile redateljica Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović i producentica Vanja Jambrović iz produkcijske kuće Restart.

Ova obiteljska priča odvija se u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori u jesen 1991. godine kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca. Glavne uloge odigrali su Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić, direktor fotografije je Igor Zelić, montažu potpisuje Frano Homen, oblikovanje zvuka Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, a scenografiju Ivana Škrabalo. Film je hrvatsko-francuska koprodukcija čiju su proizvodnju podržali Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske i regija Île-de-France, a nastao je u produkciji Restarta i koprodukciji Melocoton films (Francuska) i Umjetničke organizacije Kinoljetka (Hrvatska). Producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, a koproducenti Hélene Mitjavile i Hrvoje Osvadić.

Filmu je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, ana programu je u subotu 10. rujna, nedjelju 11. rujna i petak 16. rujna.

Dvije hrvatske manjinske koprodukcije u programima TIFF Kids i Masters

Nizozemsko-hrvatsko-belgijska koprodukcija Kada se moj otac pretvorio u grm (Toen mijn vader een struik werd) redateljice Nicole van Kilsdonk uvrštena je u program TIFF Kids, gdje će film imati svjetsku premijeru. Riječ je o ekranizaciji priče nagrađivane nizozemske spisateljice Joke van Leeuwen, a također govori o ratu, viđenom kroz oči 10-godišnje djevojčice Tode. Kada na jugu zemlje izbija rat, Todin otac mora ići braniti državu. Todu šalje u susjednu državu majci, što nije jednostavno putovanje tijekom rata...

Film je nastao u produkciji nizozemskog Lemming Filma i koprodukciji hrvatskog Nukleus Filma te belgijskih kuća Minds Meetse i A Private View, a u cijelosti je snimljen na lokacijama u Hrvatskoj, u Zagrebu i Varaždinu, kroz program poticaja filmske/TV proizvodnje. Na filmu su uz koproducenta Sinišu Juričića radili i hrvatski filmski djelatnici, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Zorana Meić, slikarica maske Snježana Gorup, operater kamere Mario Vargović, direktorica filma Nikolina Koceić, snimatelj tona Hrvoje Petek te glumci Jan Kerekeš, Hrvojka Begović i Damir Poljičak. Glavnu ulogu djevojčice odigrala je Celeste Holsheimer, a ostale uloge igraju Matsen Montsma, Anneke Blok i Noorthe Herlaar. Nicole van Kilsdonk potpisuje režiju i scenarij, za kameru je bio zadužen Gregg Telussa, a za montažu David Verdurme. Producenti su Leontine Petit, Fleur Winters i Eva Eisenloeffel, a koproducenti Siniša Juričić, Dries Phlypo i Tomas Leyers. Film je na programu u subotu 10. rujna, nedjelju 11. rujna i subotu 17. rujna.

U programu Masters, koji donosi pregled najboljih recentnih art-house redatelja, prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiuja. Film je nastao u koprodukciji pet zemalja, Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Hrvatski koproducent je Spiritus movens i producentica Zdenka Gold, a u filmu sporednu ulogu igra glumica Petra Kurtela. Filmu će prikazivanje u Torontu biti sjevernoamerička premijera, a na programu je u četvrtak 8. rujna, utorak 13. rujna te subotu 17. rujna.

Ove će godine Međunarodni filmski festival u Torontu prikazati 397 filmova, 296 dugometražnih i 101 kratkometražni, koje su selektori izabrali među čak 6.933 prijavljenih naslova. Filmovi dolaze iz 83 zemlje svijeta, a očekuje se da će festival posjetiti najmanje 100.000 gledatelja. Čast otvarenja pripala je filmu Sedmorica veličanstvenih u režiji Antoinea Fuquae, remakeu kultnog vesterna iz 1960. godine.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!