Većinom smo zadovoljni brojem dana godišnjeg, a očekujemo regres od 1.424 kune

Vijesti

Natrag na Vijesti

Većinom smo zadovoljni brojem dana godišnjeg, a očekujemo regres od 1.424 kune

Foto:

Godišnji odmor predstavlja efikasan način oporavka od posla kojim vraćamo energiju i pozitivno utječemo na naše zdravlje. Kakve su navike građana kada je u pitanju korištenje godišnjeg odmora, istražio je MojPosao na 130 ispitanika.

Zaposleni u hrvatskim institucijama u prosjeku imaju čak 26,7 dana godišnjeg

Najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u srednje velikim tvrtkama ili institucijama, u prosjeku 24,2 dana. Zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama imaju na raspolaganju 23,6 dana godišnjeg odmora, dok oni zaposleni u malim tvrtkama imaju u prosjeku 19,3 dana.

Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u hrvatskim institucijama u kojima zaposleni na raspolaganju imaju u prosjeku 26,7 dana godišnjeg odmora. S druge strane, najmanje dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (21,1 dan).

Gotovo polovica ispitanika (48%) zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora, dok ih čak 44% priželjkuje više dana. Treba naglasiti da ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora u prosjeku trenutno imaju manje dana (21) od onih ispitanika koji smatraju da imaju dovoljno (25). S druge strane, čak 8% ispitanika smatra da imaju previše godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost.

Gotovo trećina ispitanika (31%) očekuje ili su već dobili regres ove godine. To je znatno više od prošle godine, kada je regres očekivala njih petina. Prosječan iznos regresa iznosi 1.424 kune.

Odmaramo li se dok smo na godišnjem odmoru?

Čak 83% ispitanika barem ponekad razmišlja o poslu tijekom svog godišnjeg odmora, dok ih 17% niti jednom ne pomisli na posao tijekom svog odmora.

Najviše ispitanika (40%) nema nikakve strahove na godišnjem odmoru koji se tiču posla, 37% ih se brine jesu li napravili sve što su trebali, a 16% ispitanika se brine radi li njihova zamjena sve kako treba.

Većina preferira godišnji u različito vrijeme od svog šefa

Nastavno na istraživanje o navikama korištenja godišnjeg odmora, MojPosao je proveo anketu na više od 1100 ispitanika u kojoj je istražio paze li ispitanici da se ne preklapaju sa šefom kako bi ostvarili dupli godišnji".

Iako je već i sam odlazak na godišnji razlog za zadovoljstvo, još je ljepše kada znate da šef ide prije ili poslije vas. Tako barem tvrdi 56% ispitanika koji preferiraju godišnji odmor u različito vrijeme od šefa.

„Odmor od stresa, što ne znači da se manje radi, a zatim sunce, more, školjkice, ribice i rakovi“, objašnjava svoj odgovor jedan ispitanik, dok drugi dodaje da preferira godišnji u različito vrijeme jer "voli svoju šeficu, ali ne toliko"!

Za 35% ispitanika svejedno je idu li na godišnji odmor u isto vrijeme kad i šef. Ovi ispitanici uglavnom tvrde da imaju "super i poštene šefove".

„Trenutno mi je svejedno, međutim kod prijašnjeg nadređenog preferirala sam godišnji u isto vrijeme zbog konstantnog zivkanja iz ureda radi trivijalnih pitanja za koja stvarno nije bilo potrebno zvati nekog tko je na godišnjem“, komentira jedna ispitanica.

Svega 9% ispitanika preferira godišnji u isto vrijeme kad i šef, jer im se lakše opustiti kada znaju da je i šef na moru.

„Nema grižnje savjesti da netko radi dok ja odmaram“, objašnjava jedan ispitanik.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!