Cvjetni trg ove subote postaje javnozdravstveni trg u znaku srca

Vijesti

Natrag na Vijesti

Cvjetni trg ove subote postaje javnozdravstveni trg u znaku srca

Foto:

Zagreb, 30. svibnja 2016. – Povodom Dana Grada Zagreba Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Zaklada „Hrvatska kuća srca“ organiziraju na Cvjetnom trgu, u subotu, 4. lipnja, od 10.00 do 13.00 sati javnozdravstvenu akciju „Čuvari srca“ u sklopu koje će građani moći besplatno izmjeriti krvni tlak te glukozu i kolesterol u krvi, a koja će se provoditi i u nedjelju na jezeru Bundek u sklopu međunarodne vrtne izložbe Floraart.

Od 11.00 do 13.00 sati građani će na Cvjetnom trgu imati priliku sudjelovati u edukativnoj radionici projekta „Oživi me“ te naučiti kako pomoći osobi koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

Cilj kampanje „Oživi me“, koja je započela 2014. godine i zahvaljujući kojoj je educirano preko 2.000 stanovnika Republike Hrvatske, jest probuditi svijest građana o problemu iznenadne srčane smrti, ali i senzibilizirati institucije o ovome pitanju. Želja organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa, kako bi što više ljudi prošlo edukaciju i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život, kada se za to ukaže potreba.

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što je 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i rano započinjanje oživljavanja. Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni primjeri nam pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti često sportaši u punoj snazi, koji dotada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, postoji velika šansa da se u takvoj situacije nađe bilo tko naših sugrađana.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 % svake minute tijekom koje ne provodite oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje. Kao i u mnogim europskim zemljama, prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 11 do 13 minuta. Stoga, ukoliko se ne provodi oživljavanje do dolaska hitne medicinske pomoći, male su šanse da priča osobe sa srčanim zastojem sretno završi.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!