Hrvatska se zavolontirala – građani prepoznali svoju snagu i pokrenuli zajednicu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska se zavolontirala – građani prepoznali svoju snagu i pokrenuli zajednicu

Foto:

„Hrvatska volontira 2016.“ okupila je oko 190 organizatora volontiranja koji su u preko 60 gradova proveli više od 300 volonterskih aktivnosti kako bi istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem kada se povežu ljudi i organizacije iz civilnog, javnog i poslovnog sektora.

Cilj ovogodišnje manifestacije bio je promovirati vrijednosti volontiranja, ali i povezati djelatnike poslovnog sektora s neprofitnim organizacijama iz civilnog i javnog sektora te podsjetiti koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva.

Članice Izvršnog tima Hrvatske mreže volonterskih centara osvrnule su se na provedbu manifestacije.

Izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, Jela Prgić Znika podsjetila je na ovogodišnju temu.

„Specifičnost ovogodišnje manifestacije jest da su se, uz brojne građane i neprofitne organizacije, uključile i različite tvrtke s nekoliko stotina svojih zaposlenika. Vrlo smo ponosni na činjenicu da se sve više građana odlučuje za volontiranje, ali i da su tvrtke u volontiranju prepoznale dodatnu vrijednost koju mogu dati zajednici u kojoj djeluju. Zahvaljujemo svim volonterima, tvrtkama i organizatorima volontiranja što su se, usprkos svakodnevnoj užurbanosti i ovim pomalo sivim svibanjskim danima, odlučili zavolontirati i proširiti pozitivnu struju volonterstva u cijeloj Hrvatskoj. Hvala svima što prepoznaju, ili tek naslućuju da VOLONTIRANJE ZAISTA MOŽE BITI POKRETAČKA SNAGA KOJA KREIRA LJEPŠU, ODGOVORNIJU I HUMANIJU ZAJEDNICU!.“ – ističe Prgić Znika.

Značajne promjene koje volontiranje donosi društvu primijetila je Nives Ivelja, izvršna direktorica Udruge „MI“ iz Splita u sklopu kojeg djeluje Volonterski centar Split:

Hrvatska ponovno volontira zajedno. Ove godine s posebnom pažnjom prema društvenoj odgovornosti i volontiranju poslovnog sektora. Volontiranje je unijelo novu dinamiku u odnose građana, institucija i tvrtki prema svom okruženju. Sve se manje društveno smatra nečijim tuđim, a sve se više dijeli i sudjeluje. Veliko je to zadovoljstvo svih uključenih u njegovanje i poticanje volontiranja. Posao je to koji se ne vidi, ali koji mijenja na bolje „klimu“ u kojoj živimo, u kojoj odgajamo djecu i usmjeravamo mlade. Možda je bolje reći da mladi usmjeravaju društvo u boljem smjeru, jer su oni prvi koji se odazovu na pozive na volontiranje, koji zamišljaju i čine bolju stvarnost. Puno uspjeha u svim zajedničkim volonterskim poduhvatima!“ – poručuje Ivelja.

Volonterski centar Rijeka poručuje da svi mi možemo graditi tolerantniju i aktivniju zajednicu i dati svoj doprinos, neovisno o tome čime se bavimo i kojem sektoru pripadamo.

Povezali smo udruge, škole, ustanove i firme te time uspješno dokazali da je suradnja moguća, pa čak i prijeko potrebna. U javnosti često čujemo kritike na račun onih koji dio svojih aktivnosti financiraju javnim sredstvima, najčešće udrugama. Naša je manifestacija bila usmjerena tome da razbijemo dio tih kritika i predrasuda. Volonteri su bili uključeni u različite aktivnosti, no one su sve usmjerene društvu i njegovim najranjivijim pripadnicima, sve su bile smislene, korisne i potrebne. Hvala svima uključenima!“ – ističe Marta Hauser, voditeljica volonterskog programa Udruge za razvoj civilnog društva SMART.

Volonterski centar Osijek primjećuje porast u broju sudionika manifestacije.

Zadovoljstvo je iz godine u godinu pratiti porast broja organizacija na našem području koje kroz manifestaciju Hrvatska volontira prijavljuju raznolike aktivnosti usmjerene na zajedničku dobrobit. Veseli i sve veći broj građana koji se svake godine nesebično uključuje u volontiranje. To ukazuje na sve veću prepoznatljivost manifestacije, ali i na potencijal koji volontiranje ima za pokretanje zajednice i društveni razvoj.“ – primjećuje Jelena Kamenko, voditeljica programa Razvoja volonterstva Volonterskog centra Osijek.

Hrvatska volontira i ove je godine potvrdila sve vrednote volontiranja i još jedanput naglasila važnost prisutnosti civilnoga društva. Kroz ovu manifestaciju bilo je vidljivo koliko su aktivni građani i udruge postali integralni dio naše svakodnevice. Ako želimo biti dio civilizacijski, demokratski i ekonomski razvijenih društava važno je i dalje kreirati prostor slobode i podrške svim bojama dobrovoljnog angažmana za naše zajedničko dobro. Čestitke svima koji su ove godine u tome sudjelovali.“ – zaključuje Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek.

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. organizira manifestacijuHrvatska volontira“ koja je ove godine održana od 16. do 21. svibnja 2016., a uključila je velik broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promoviraju volontiranje.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!