Google predstavio Digitalnu garažu, besplatnu online platformu za edukaciju namijenjenu malim i srednjim tvrtkama te studentima u Hrvatskoj

Vijesti

Natrag na Vijesti

Google predstavio Digitalnu garažu, besplatnu online platformu za edukaciju namijenjenu malim i srednjim tvrtkama te studentima u Hrvatskoj

Foto:

Zagreb, 5. svibnja 2016. - Google je danas objavio dostupnost programa Digitalna garaža u Hrvatskoj. Riječ je o novoj online platformi koja svim građanima i tvrtkama, od studenata do poduzetnika, omogućava pristup besplatnoj edukaciji o digitalnom marketingu te pokretanju i rastu online poslovanja. Dostupna je na https://digitalnagaraza.withgoogle.com/ .

Jaz u posjedovanju digitalnih vještina jedan je od najvećih izazova u Europskoj uniji. Prema Europskoj Komisiji gotovo polovica građana Europske unije (47 posto) nema odgovarajuće digitalne vještine, a u bliskoj budućnosti čak 90 posto poslova zahtijevat će određenu razinu digitalnih vještina. EK procjenjuje kako će do 2020., zbog nepoznavanja digitalnih vještina, 825.000 radnih mjesta ostati nepopunjeno. Kako bi uspjele u novoj digitalnoj eri i pomogle pojedincima i poduzetnicima iskoristiti cjelokupni potencijal internetskih alata, zemlje moraju potaknuti lokalno poduzetništvo i razviti digitalne vještine.

Kada je u pitanju Hrvatska, brzinu digitalne transformacije tvrtki usporava manjak digitalnih vještina pojedinaca. Manje od trećine građana Hrvatske kaže kako posjeduje „više od osnovnih“ digitalnih vještina¹, koje osnažuju radnu snagu pri korištenju prednosti tehnologije u svrhu poboljšanja produktivnosti. Istodobno, polovica građana Hrvatske (49 posto u dobnoj skupini od 16 do 74 godine²) ne posjeduje čak osnovne digitalne vještine. U zemlji s jednom od najvećih stopa nezaposlenosti mladih, postoji prilika za građane i poduzetnike za osnaživanje njihovih digitalnih vještina kao i za male i srednje tvrtke za povećanje korištenja digitalnih alata, kako bi iskoristili puni potencijal interneta u svrhu ubrzanja kreiranja poslova i ekonomskog rasta.

„Internet može biti snažan saveznik društvu, pomažući mladim profesionalcima i poduzetnicima u rastu. Predstavljajući hrvatsku verziju programa Digitalne garaže želimo digitalnim vještinama osnažiti trenutačnu i buduću radnu snagu zemlje te pomoći malim i srednjim tvrtkama ubrzati njihov rast i omogućiti pristup globalnim tržištima. Uzimajući u obzir snažnu usmjerenost na turizam, hrvatsko gospodarstvo ima veliku globalnu online priliku, koju ne treba propustiti“, naglasio je direktor tvrtke Google za regiju Adriatics, Joško Mrndže.

Kako bi edukacija o digitalnom marketingu bila dostupna svim zainteresiranim, Google je stvorio novu online platformu dostupnu građanima Hrvatske na https://digitalnagaraza.withgoogle.com/ .

Platforma Digitalna garaža korisnicima na jednom mjestu omogućava pristup velikom broj besplatnih edukacija o različitim temama, od toga kako izgraditi prisutnost na internetu, do vođenja marketinga na društvenim medijima, kao i savjeta kako koristiti mogućnosti koje pružaju mobilni telefoni kako bi privukli više klijenata te još mnogo toga. Korisnici platforme imaju mogućnost odabrati temu o kojoj žele učiti, odnosno žele li završiti cjelokupni online tečaj te steći certifikat tvrtki Google i IAB Europe. Online tečaj sastoji se od 89 lekcija podijeljenih na 23 teme. Svaka prezentirana tema sastoji se od nekoliko videa stručnjaka i poduzetnika koji dijele svoja iskustva kako koristiti digitalne vještine za pokretanje i rast online poslovanja. Potpuna lista sadržaja dostupna je ovdje.

¹ izvor: Izvještaj “Digitalna transformacija malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj ”, Delab UW, travanj 2016.

² izvor: DESI 2016 (The Digital Economy & Society Index)

Sve tvrtke kao i pojedinci zainteresirani za proširenje svog digitalnog znanja, mogu se besplatno registrirati ovdje kako bi pohađali online tečajeve dostupne putem platforme.

Bilješka urednicima

Google se 2015. godine obvezao pružiti milijunu Europljana besplatne treninge o digitalnim vještinama. Nastavno na prošlogodišnje obećanje, Google je nedavno objavio kako će udvostručiti svoje napore i pružiti trening 2 milijuna Europljana do 2017. godine. Google investira 42 milijuna eura u 2016. godini kako bi izgradio i predstavio platformu o digitalnim vještinama tvrtkama i pojedincima diljem Europe te poduzetnicima i studentima pružio trening o digitalnim vještinama. Hrvatska inačica Digitalne garaže koja je danas predstavljena dio je te inicijative.

O izvještaju “Digitalna transformacija malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj”

Povodom predstavljanja Digitalne garaže predstavljen je izvještaj „Digitalna transformacija malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj“, koji je sastavio Digital Economy Lab – istraživački centar utemeljen 2014. godine u sklopu Sveučilišta u Varšavi kako bi ubrzali razvoj digitalne ekonomije i društva pružajući visoko-kvalitetno istraživanje o utjecajima digitalne transformacije diljem regije. Studija uzima u obzir čimbenike karakteristične za određenu zemlju vezane uz digitalno poduzetništvo i primjenu glavnih digitalnih tehnologija. Izvještaj je dostupan ovdje: http://www.delab.uw.edu.pl/wp-content/uploads/2016/03/DELAB-raport-B5-Croatia.pdf

Digital Single Market

Kontekst: 19. travnja 2016. godine Europska Komisija predstavila je paket mjera za digitalizaciju europske industrije, koji također prepoznaje važnost digitalnih vještina i spominje plan za usvajanje EU vještina koje će ljudima omogućiti usvajanje vještina potrebnih za dobivanje posla u digitalnom dobu. Priopćenje EK na hrvatskom jeziku možete pronaći ovdje. EK prepoznaje kako „Dok su mnogi dijelovi ekonomije bili brzi u usvajanju digitalnih tehnologija i procesa, europska industrija diljem sektora i bezobzira na veličinu tvrtki mora u potpunosti koristiti digitalne prilike ako želi biti globalno konkurentna. Tradicionalni sektori (poput građevinskog, poljoprivredno-prehrambenog, tekstilnog ili sektora čelika) i male i srednje tvrtke posebno zaostaju u svojoj digitalnoj transformaciji. Prema procjenama nedavnih studija u sljedećih će pet godina digitalizacija proizvoda i usluga povećati godišnji prihod europskog industrijskog sektora za više od 110 milijardi eura“.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!