20 godina Europske volonterske službe

Vijesti

Natrag na Vijesti

20 godina Europske volonterske službe

Foto:

Europska volonterska služba (EVS), dio programa Erasmus+ koji među ostalim omogućuje mladima u dobi od 17 do 30 godina volontiranje diljem Europe i izvan nje, ove godine obilježava 20. obljetnicu.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije, koja provodi program Erasmus+ u Republici Hrvatskoj, pokrenula je kampanju u povodu 20. obljetnice Europske volonterske službe kako bi prikazala stvarnu vrijednost EVS-a za organizacije i volontere koji sudjeluju u projektima te privukla nove organizacije i uključila što više mladih iz Hrvatske.

U desetak gradova Hrvatske tijekom svibnja će se održati informativne radionice na kojima će mladi među ostalim moći doznati kako se uključiti u EVS, kako naći organizaciju domaćina te kako napisati motivacijsko pismo, a imat će priliku i doznati iz prve ruke što znači biti EVS volonter. Svoja će im iskustva prenijeti bivši EVS volonteri i strani volonteri koji su trenutačno na službi u Hrvatskoj. Informacije o održavanju radionica dostupne su na stranici http://europa.eu/youth/EVS20.

Pokrenuta je i stranica na Facebooku na kojoj će se objavljivati inspirativne priče bivših EVS volontera kako bi se EVS približio svim mladim ljudima koji žele ostvariti nova iskustva i steći nove vještine bez obzira na svoje prethodne kvalifikacije ili sredinu iz koje dolaze. Kampanjom će se također nastojati privući i nove organizacije koje će stvarati nove prilike za volontiranje mladih.

Zbivanja u okviru kampanje za obilježavanje 20 godina EVS-a mogu se pratiti na i na drugim društvenim medijima uz oznaku #EVS20.

Europska komisija utemeljila je EVS 1996. godine, a program je do sada omogućio da više od sto tisuća volontera da svoj doprinos cilju u koji vjeruju. Volonteri EVS-a pružali su potporu izbjeglicama, zaštiti okoliša, djeci i starijim osobama te su sudjelovali u raznim kulturnim događajima i brojnim drugim hvalevrijednim inicijativama. Uz volontiranje diljem Europe i izvan nje, EVS nudi i financijsku potporu organizacijama koje mladima pružaju prilike za volontiranje.

Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Europska volonterska služba već 20 godina nudi mogućnosti mladim ljudima da otputuju u inozemstvo, upoznaju druge kulture i sklope nova prijateljstva baveći se važnim stvarima i razvijajući važne vještine. Stoga ne čudi što brojni mladi ljudi žele biti dio te priče. Moja je poruka državnim i lokalnim vlastima, organizacijama koje se bave mladima te sportskim i drugim organizacijama sljedeća: pridružite se Europskoj volonterskoj službi već danas i dočekajte mlade volontere u svojoj organizaciji.”

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!