Teamnet procjenjuje prosječni godišnji rast u segmentu bespilotnih letjelica preko 30 posto do 2020. godine

Vijesti

Natrag na Vijesti

Teamnet procjenjuje prosječni godišnji rast u segmentu bespilotnih letjelica preko 30 posto do 2020. godine

Foto:

Zagreb, 22. travnja, 2016. - UAV Proizvodi (Bespilotne letjelice - UAV) i integrirani sustavi su tehnologije koje će privući jednu od najvećih investicija u ovoj godini, prema Teamnetovim predviđanjima. Teamnet je jedan od najvažnijih regionalnih sistemskih integratora i aktivno je uključen u istraživanje i razvoj tehnologija bespilotnih letjelica, te prva tvrtka koja projektira i integrira bespilotne sustave zrakoplova (poznati kao dronovi) u poslovnom segmentu. Teamnet procjenjuje kako će segment portfelja grupe bilježiti prosječni godišnji rast od preko 30 posto do 2020. godine; procjena koja uključuje domaće i međunarodno tržište.

Tehnologije bespilotnih letjelica usmjerenih na poslovno okruženje predstavljaju tržišni segment s dugoročno najvećim potencijalom rasta u pogledu vrijednosti i ekonomskog učinka uspoređujući ih sa segmentom bespilotnih letjelica koji su namijenjeni potrošačima ili za vojnu oblast. Globalno, broj bespilotnih letjelica koje koriste velike i vrlo velike tvrtke, očekuje se kako će premašiti 800 000 u 2021. godini, što je gotovo osam puta više od razine ovogodišnjeg, navodi se u studiji Business Insider (BI) inteligencije i citira Teamnet. Prema istom izvješću, UAV industrija će premašiti 10 milijarda eura u idućih pet godina.

"Bespilotne letjelice za poslovni segment predstavljaju važan potporanj na UAV tržištu te će postati jedan od glavnih pokretača tijekom sljedećih godina. Ova vrsta bespilotnih vozila nudi proširenu autonomiju, pokriva veće površine i nudi vrhunsku stabilnost. Njihova primjenjivost pokriva aktivnosti od traganja i spašavanja, graničnog i obalnog nadzora do preciznog poljoprivrednog ili urbanog razvoja. Iako je tehnologija spremna za sve ove programe, potreban nam jei regulatorni okvir kako bi podržali prihvaćanje bespilotnih letjelica za poslovni segment. Cijenimo sve dosadašnje napore koje su lokalne vlasti i tvrtke učinile u tom pogledu.", izjavio je Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamneta u Hrvatskoj.

Globalno, glavne industrije koje koriste bespilotne letjelice su područje fotografiranje i to za uzimanje fotografija iz zraka (42,9 posto), upravljanje nekretninama (20,7 posto), komunalne usluge (10,9 posto), građevinarstvu (8,6 posto) i poljoprivreda (8 posto).

Integrirani UAV sustavi za poslovno okruženje namijenjeni su za profesionalnu uporabu, video emitiranje ili prikupljanje fotografija visoke rezolucije. Imaju sposobnost integrirati senzore visokih performansi i osigurati autonomiju i stabilnost tijekom vremena. Hirrus, dizajniran i proizveden od strane Teamneta, pruža relevantne slike i video prijenos uživo s visokom točnošću. Korisnik ima mogućnost pristupa složenim gotovim proizvodima kao što su 3D slike regije, sve to kroz integraciju UAV tehnologija s GIS sustavom i u oblaku. Više informacija o UAV primjenjivosti dostupni su ovdje.

Teamnet trenutno provodi obrazovni pristup o primjenjivosti bespilotnih letjelica na regionalnoj razini i njihov potencijal za poduzetnički sektor. Jedna od aktivnosti ove vrste je i sudjelovanje na nedavno održanom Drone festivalu u Hrvatskoj, prvom takvom događaju gdje je Teamnet sudjelovao, zajedno s drugim tehnološkim tvrtkama iz regije.

Općenito, postoje četiri kategorije bespilotnih letjelica: igračke (uglavnom namijenjene za letenje, male su veličine te mogu preuzeti nosivost do 250 grama koja može uključivati i kameru), potrošačke (namijenjene za vanjsku upotrebu, uglavnom su upravljane pomoću daljinskog upravljača i spremne su letjeti ali bez mogućnosti automatskog leta i kontrole misije), bespilotne letjelice za poslovni segment tvrtki poput Hirrus UAV, dizajnirane i integrirane od strane Teamnet stručnjaka (namijenjene za profesionalne svrhe, fotografiranje slika visokih razlučivosti, mapiranja ili prikupljanja podataka). Ovakvi dronovi su općenito sposobni preuzeti veću nosivost, imaju dulji vijek trajanja baterije i omogućuju istinsku autonomiju i stabilnost.

Četvrta kategorija su vojne bespilotne letjelice koje nemaju pilota, ali su najčešće pod kontrolom osobe koja njime upravlja u realnome vremenu. Obično su opremljeni s više senzora, kao i posebnim komunikacijskim sredstvima. Hirrus UAV (vojna inačica) već je dokazao svoju funkciju ISR (inteligencije, nadzor i izviđanja) te kompatibilnost sa NATO zahtjevima.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!