Hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada u konkurenciji festivala u Cannesu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada u konkurenciji festivala u Cannesu

Foto:

Hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua uvrštena je u službenu konkurenciju 69. Filmskog festivala u Cannesu, koji će se održati od 11. do 22. svibnja.

Puiuov četvrti dugometražni igrani film Sieranevada nastao je u koprodukciji pet europskih zemalja - Rumunjske, Francuske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Produkciju potpisuje rumunjska tvrtka Mandragora u koprodukciji s francuskom tvrtkom Alcatraz films, hrvatskim Spiritus movensom, bosanskohercegovačkom tvrtkom 2006. te makedonskom produkcijom Sisters and Brother Mitevski. Hrvatska producentica filma je Zdenka Gold.

Sieranevada je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

"Sieranevada je priča o komemoraciji koja se nikad ne dogodi, priča o onima koji odabiru bijeg u fikciju i koji skrivaju svoje strahove iza konkretne stvarnosti" kad su svladani tugom koju ne mogu razumjeti. Sieranevada je nesavršena zamjena za neortodoksni rekvijem", navodi redatelj u bilješci o filmu.

Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, za kameru je bio zadužen Barbu Bălăşoiu,glavne uloge nose Mimi Brănescu i Bogdan Dumitrache, a jednu od uloga igra i hrvatska glumica Petra Kurtela. Na filmu su bili angažirani hrvatski filmski djelatnici: casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, kompozitor Bojan Gagić te majstor za vizualne efekte Tom Vujnović.

Puiuov film Smrt gospodina Lazarescua prikazan je i nagrađen 2005. godine u programu Izvjestan pogled u Cannesu i jedan je od naslova najzaslužnijih za pokretanje tzv. novog vala rumunjske kinematografije. Njegov idući film Aurora prikazan je u istom programu 2010. godine.

Filmski festival u Cannesu ove godine otvara film Woodyja Allena Café Society. U konkurenciji se nalaze i novi filmoviPedra Almodóvara, Jean-Pierrea i Luca Dardennea, Xaviera Dolana, Oliviera Assayasa, Bruna Dumonta, Jima Jarmuscha, Kena Loacha, Jeffa Nicholsa, Cristiana Mungiua, Seana Penna, Paula Verhoevena itd., a predsjednik žirija glavnog natjecateljskog programa je redatelj George Miller (Mad Max: Divlja cesta).

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!