Konferencija Smart Cities 2016.: Pametni gradovi - budućnost počinje sada

Vijesti

Natrag na Vijesti

Konferencija Smart Cities 2016.: Pametni gradovi - budućnost počinje sada

Foto:

Proces urbanizacije i napredak gradova prati sve veći pritisak na gradove postavljen u smjeru infrastrukturnog razvoja, postizanja ušteda i veće učinkovitosti gradskih usluga. Naglasak postaje na inovativnosti i korištenju tehnologije radi stvaranja dodane vrijednosti, pri čemu koncept pametnih gradova igra ključnu ulogu. Pametan je grad između ostalog onaj koji je razvio strategiju dugoročnog pametnog i održivog razvoja te joj je prilagodio modele upravljanja, financiranja i razvoja strateških inicijativa. Razvoj gradova u smjeru pametnih i održivih neophodan je plan za budućnost, ali neupitno je i da provedba cjelokupnoga koncepta pametnoga grada ili pojedinačnih projekata dolazi s cjenovnom etiketom i da predstavlja financijski izazov za gradove.

Predstavnica Europske komisije, šefica jedinice za nove tehnologije, inovacije i ugljen, u općoj upravi za energetiku Magdalena Andreea Straschinescu Olteanu na drugoj Liderovoj Smart Cities konferenciji održat će prezentaciju o mogućnostima financiranja pametnih rješenja u gradovima te o uspješnim primjerima pametnih gradova gledano s razine Europske komisije, dok će novi ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić reći više o pametnim gradovima u kontekstu regionalnoga razvoja i mogućnosti sufinanciranja EU sredstvima.

Na konferenciji sudjeluju:

Ivica Perica, direktor tvrtke UMiUM i suradnik Deloitte-a

Damir Juričić, zamjenik ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost

Krunoslav Ris, suosnivač i direktor tvrtke Betaware

Alexey Ershov, potpredsjednik u IBM-u zadužen za Smarter Cities Europe

Igor Cerinski, Voditelj Grupe za javnu nabavu i EU fondove u Hrvatskom Telekomu

Renato Gherghinescu, zadužen za ICT sektor u bečkoj Smart City agenciji

Dejan Gambin, član Uprave u tvrtki Coin

Anita Lovrić, direktorica Izvršnog centra za konzalting i agilne sustave u InfoDomu

Stjepan Tvrtko Ćavar, voditelj projekata profesionalne rasvjete u Philipsu

U okviru konferencije održat će se tri panel diskusije:

Pametni turizam - jačanje konkurentnosti turističke destinacije te socijalnog, ekonomskog i ekološkog prosperiteta građana Kako gradonačelnici trebaju voditi gradove u stoljeću promjena i digitalnog razvoja? Digitalna ekonomija i digitalna transformacija gradova

U raspravama sudjeluju predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan šibensko-kninski Goran Pauk, direktor Razvojne agencije Zagreba Frane Šesnić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Műller, direktor IBM Hrvatska Damir Zec, direktor InfoDom Grupe Slavko Vidović, pomoćnica direktora u HGK Sanela Vrkljan i mnogi drugi.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!