S one strane Zrinka Ogreste osvojio tri nagrade na 44. FEST-u

Vijesti

Natrag na Vijesti

S one strane Zrinka Ogreste osvojio tri nagrade na 44. FEST-u

Foto:

Dugometražni igrani film S one strane Zrinka Ogreste osvojio je tri nagrade na 44. međunarodnom filmskom festivalu - FEST, koji se održao u Beogradu od 26. veljače do 6. ožujka. Nagradu je osvojila i Lana Barić, za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu Ti mene nosiš Ivone Juke.

S one straneosvojio je Grand prix kao najbolja manjinska koprodukcija, a nagrada se sastoji od skulpture i 3.000 eura koji se dodjeljuju producentima filma. Žiri je naveo kako je riječ o "vještom i preciznom ostvarenju lišenom patetike s originalnim i uzbudljivim pristupom aktualnoj društvenoj temi koja je relevantna za cijelu regiju".

Ogresti je pripao i Grand Prix za najbolju režiju u kategoriji manjinskih koprodukcija. "Za vještu, preciznu i zrelu režiju koja stilski i atmosferski savršeno prati priču kao i zbog redateljskog rizika i hrabrosti koji se na kraju isplatio", naveo je u obrazloženju žiri.Također, žiri nagrade „Nebojša Đukelić“ za najbolji film zemalja u susjedstvu obrazložio je kako se S one strane "izdvaja po skladu zanatske kompetencije i u ovom trenutku značajne teme. Usprkos okvirnoj svedenosti primjetna je širina autorskog zamaha. Srpsko-hrvatski spoj funkcionira zanimljivo i potentno a film donosi i intrigantnu žanrovsku implikaciju". Nagrada „Nebojša Đukelić“sastoji se od diplome i 5.000 eura u uslugama produkcije.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji manjinskih koprodukcija osvojila je Lana Barić za ulogu u filmu Ti mene nosiš Ivone Juke. Žiri ju je nagradio "za glumačku interpretaciju kojom je dala dodatnu dimenziju liku, upotpunila ga i učinila živim i uvjerljivim".

Spomenimo i da je manjinska hrvatska koprodukcija Dobra žena osvojila dva priznanja: kao najbolji film nacionalnog programa po izboru Politike (nagrada „Milutin Čolić“) te za najbolju žensku ulogu zaMirjanu Karanović, ujedno i redateljicu filma.Najboljim filmom međunarodnog natjecateljskog programa proglašen jeDnevnik jedne tinejdžerke u režiji Marielle Heller, a najboljim filmom u programu Srpski film proglašen jeVlažnost u režijiNikole Ljuce.

Na 44. izdanju FEST-a prikazano je ukupno osam hrvatskih filmova, među 110 filmova podijeljenih u 12 programskih cjelina. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!