HAKOM: Rast broja poštanskih usluga

Vijesti

Natrag na Vijesti

HAKOM: Rast broja poštanskih usluga

Foto:

ZAGREB, 1. ožujka 2016. – Na tržištu poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj u četvrtom tromjesečju 2015. zabilježen je porast u gotovo svim segmentima tržišta, što je i očekivano s obzirom da je takav trend prisutan unatrag nekoliko godina.

Najveći porast vidljiv je u ukupnom ostvarenju poštanskih usluga pri čemu je pruženo 14 posto više usluga nego u prethodnom tromjesečju, odnosno nešto više od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, ostvaren je i najveći broj poštanskih usluga promatrajući ostvarene rezultate po pojedinim tromjesečjima u protekle tri godine. Na ukupan porast broja usluga najveći utjecaj imao je rast pošiljaka izravne pošte, paketa i tiskanica.

Povećana je poslovna aktivnost i u međunarodnom poštanskom prometu, gdje je broj ostvarenih usluga povećan za 25 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na što veliki utjecaj ima porast broja usluga povezanih s e-trgovinom i prekograničnim prometom paketa.

Navedeni rezultati utjecali su i na pozitivno kretanje kod ostvarenih prihoda od obavljanja poštanskih usluga tako da je u četvrtom tromjesečju ostvareno 3 posto više prihoda nego u trećem tromjesečju, ali i 8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Blagi rast prihoda zabilježen je i na godišnjoj razini, iako je ukupan broj ostvarenih usluga u 2015. manji nego godinu ranije. Razlog navedenome je ukupno veće ostvarenje usluga s dodanom vrijednosti.

Na kraju 2015., na tržištu poštanskih usluga u RH usluge je pružalo 22 davatelja, među kojima je najveći davatelj HP-Hrvatska pošta d.d. s udjelom od 81 posto.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!