Erasmus+ već nakon godinu dana ispunjava očekivanja te daje više i bolje mogućnosti za podršku budućim europskim naraštajima

Vijesti

Natrag na Vijesti

Erasmus+ već nakon godinu dana ispunjava očekivanja te daje više i bolje mogućnosti za podršku budućim europskim naraštajima

Foto:

Od 1. siječnja 2014. – početka provedbe programa Erasmus+, najvećeg programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta – više od milijun građana Europske unije dobilo je priliku sudjelovati u18000 projekatafinanciranihu okviru programa Erasmus+, čiji je proračun za prvu godinu iznosio više od 2milijardeeura. Fleksibilnijim prilikama za suradnju među različitim sektorima pridonosi se reformama i modernizaciji, te se stoga u europskim sustavima za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport lakše mogu iskušavati inovativne prakse.

Tibor Navracsics, povjerenik EU-a za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: „Program Erasmus+ u svojoj se prvoj godini pokazao vrlo uspješnim. Impresivan broj sudionika dokazuje da taj program mladima poboljšava izglede za zapošljavanje, pomaže im u stjecanju novih vještina i iskustava te podupire modernizaciju europskih sustava za obrazovanje, osposobljavanje i mlade. Na temelju te popularnosti programa nastojat ćemo uključiti više ljudi različitih interesa, profila i društvenih pozadina”.

Podaci objavljeni 26. siječnja 2016. pokazuju da je Erasmus+ već 2014. pružanjem raznovrsnih prilikapomogaovelikom broju građana. U prvoj godini tog programa dodijeljena subespovratna sredstvaza mobilnost rekordnih650000 studenata, pripravnika, nastavnika, volontera i mladih te je utaban put za prve zajmove studentima koji će pohađati cijeli diplomski studij u inozemstvu. U okviru tog programa prvi su put financirani projekti potpore politici u koje su uključena javna tijela i međunarodne organizacije, kao i projekti u području sporta.

Osnaživanjem programa Erasmus+pruža se ibolja potpora njegovim sudionicima. To je vidljivo iz boljeg priznavanja studija u inozemstvu nakon što se studenti vrate u svoju zemlju. Osim toga, mobilnost nastavnika i osoblja bolje se integrira u strategije profesionalnog razvoja koje podupiru njihove matične ustanove.

NoviErasmus+ujedno je i snažno usmjeren prema promicanjusocijalne uključenosti, aktivnoga građanstva i tolerancije. Kako bi se to postiglo, sudionicima koji raspolažu s manje financijskih sredstava ili imaju posebne potrebe na raspolaganje je stavljeno više financijske potpore nego ikad prije. Tako je za 2016. dodijeljenododatnih 13milijunaeuraza financiranje projekata kojima se rješavaju pitanja poputsocijalne uključenosti manjina, migranata i drugih ugroženih društvenih skupina.

Programom su osnažene i inicijative zapoboljšanje izgleda za zapošljavanje mladihte za olakšavanje njihova prelaska iz obrazovnog sustava na tržište rada. To je rezultiralo povećanjem broja prilika za pripravništvo i naukovanje u okviru programa.

Španjolska, Njemačka i Francuska i dalje su najtraženija odredišta za studente

Komisija je 26. siječnja 2016. u posebnomizvješću objavila i statističke podatke o mobilnosti studenata i osoblja za završnu akademsku godinu (2013./2014.) prethodnog programa Erasmus za visoko obrazovanje, dijela krovnog Programa za cjeloživotno učenje koji je završio 2013. godine. Podaci pokazuju da je te godine, u usporedbi sa svim prethodnim godinama, u programu sudjelovao najveći broj studenata (272000) i osoblja (57000). Španjolska, Njemačka i Francuska ostale su najpopularnija odredišta u kojima su studenti u okviru programa Erasmus studirali ili se osposobljavali izvan svoje zemlje u akademskoj godini 2013./2014.

Osim toga, novastudija regionalnog učinka programa Erasmuspotvrđuje da sudjelovanje u razmjeni studenata u okviru tog programa značajno poboljšava izglede mladih da dobiju kvalitetne upravljačke poslove, a to posebno vrijedi za studente iz južne i istočne Europe.

Erasmus+ u Hrvatskoj

Premastatistikama Europske komisije za Republiku Hrvatsku, program Erasmus iznimno je popularan i među našim građanima - od 2009. godine, kada je otvoren za studente iz visokih učilišta RH, pa do kraja 2014. godine u svrhu studiranja i obavljanja prakse u inozemstvu koristilo ga je 4189 studenata.

Najviše je naših studenata odlazilo u Njemačku, Austriju, Španjolsku, Sloveniju i Poljsku, koje su se tako pokazale kao najpopularnija odredišta. Studenti koji odlaze na mobilnost najviše su zainteresirani za područja društvenih, humanističkih i prirodnih znanosti.

Dolazak stranih studenata na visoka učilišta Republike Hrvatske omogućen je od 2010. godine. Od tada pa do kraja 2014. u Hrvatskoj je u svrhu studija i obavljanja prakse boravilo 2077 studenata. Najviše studenata dolazi iz Poljske, Španjolske, Francuske, Njemačke i Slovenije.

Popularnost naših visokih učilišta među studentima i profesorima u inozemstvu raste, te se tako u okviru akademske godine 2015./2016. predviđa dolazak 123 člana osoblja te 1534 studenta, većinom iz država Europske unije.

Posebno je važno naglasiti kako program Erasmus+ od 2014. godine nudi mogućnosti međunarodnih usavršavanja, prakse, studiranja, volontiranja i rada na zajedničkim projektima u svim sektorima obrazovanja, osposobljavanja i mladih odnosno onima koji su u te sektore aktivno uključeni. Riječ je o odgajateljima, osoblju u osnovnim i srednjim školama te ustanovama za obrazovanje odraslih, učenicima u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, kao i njihovim nastavnicima i mentorima te mladima i osobama koje rade s mladima. Tako je iz navedenih sektora samo 2014. godine u programu Erasmus+ sudjelovalo 6905 osoba iz Republike Hrvatske - u svrhu studija, učenja, prakse, usavršavanja i osposobljavanja ili volontiranja u inozemstvu.

Kontekst

Ciljevi programa Erasmus+ jesu potpora modernizaciji europskih sustava za obrazovanje, osposobljavanje i mlade uz istodobno poboljšanje vještina studenata, njihovih izgleda za zapošljavanje te njihova aktivnog sudjelovanja u društvu.

Proračun sedmogodišnjeg programa (2014.–2020.) iznosi 14,7milijardieura, što je 40posto više u usporedbi s prethodnim razinama potrošnje, čime se jasno pokazuje predanost EU-a ulaganjima u ta područja. Zahvaljujući programu Erasmus+, do kraja njegove provedbe 2020. godine više od četirimilijuna Europljana imat će priliku studirati, osposobljavati se, stjecati radno iskustvo i volontirati u inozemstvu. Programom se također podupiru transnacionalna partnerstva među ustanovama za obrazovanje, osposobljavanje i mlade kako bi se potaknula suradnja i povezala područja obrazovanja i rada. U okviru programa prvi se put omogućuje posebno financiranje za djelovanja u području sporta kako bi se pridonijelo razvijanju njegove europske dimenzije i rješavanju velikih prekograničnih problema kao što su namještanje utakmica i doping. Programom se podupire i razvoj poučavanja i istraživanja u području europskih integracija u okviru aktivnosti programa Jean Monnet.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!