Teamnet Hrvatska ulazi na lokalno tržište bespilotnih letjelica

Vijesti

Natrag na Vijesti

Teamnet Hrvatska ulazi na lokalno tržište bespilotnih letjelica

Foto:

Zagreb, 4. prosinca 2015. - Teamnet Hrvatska kao dio Teamnet grupe, jednog od vodećih sistem integratora u regiji, ulazi na UAV (bespilotne letjelice) tržište kako bi lokalnom okruženju donijeli inovativne inicijative koje će povećati produktivnost poslovanja, smanjiti troškove i pridonijeti sveukupnoj društvenoj koristi.

Teamnet Hrvatska planira postati jedan od vodećih sistem integratora u zemlji prateći strategiju grupe temeljenu na pokretanju složenih proizvoda i rješenja koja bi doprinosila tehnološkom razvoju na regionalnoj razini.

"Globalna komercijalna uporaba UAV sustava trenutno se bazira na aplikacijama koje pomažu raznim industrijama. Hirrus UAV se već koristi u hitnim situacijama, provedbi zakona i nadzoru granice. Naša vizija je da se vidi kako će se ove tehnologije u sljedećih pet godina koristiti u poljoprivredi, energetici, komunalnim djelatnostima, rudarstvu, graditeljstvu, tržištu nekretnina i ostalim ključnim industrijama. Nedavne studije su pokazale kako se UAV tržište promijenilo. Iako su do sada glavni korisnici bile vojne agencije, zamah uzimaju komercijalni korisnici i javne službe, koje će i dalje nastaviti rasti i do 2020. godine gotovo se udvostručiti. U tom smislu, vjerujemo kako hrvatsko tržište usvaja ove inovativne inicijative kako bi buduća poslovanja tekla glatko, bilo da su iz privatnog ili javnog sektora". izjavio je Florin Hoinarescu, generalni direktor Teamnet Hrvatska.

Teamnet integrira UAV sustave s informacijskim sustavima pružajući točne podatke prikupljene iz zraka u stvarnom vremenu. Tvrtka je aktivno uključena u istraživanje i kontinuirani razvoj novih, poboljšanih funkcionalnosti na ovom području. Teamnetovu stručnost u UAV tehnologijama do sada potvrđuje Hirrus sustav koji se već koristi u Rumunjskoj i Srbiji stvarajući kompetitivnu prednost kroz veliku primjenjivost u različitim industrijama kao što su poljoprivreda, hitna pomoć, urbani razvoj, nadzor granice i nekretnina. Napredni integrirani UAV sustav u stanju je pokriti velike površine u najkraćem mogućem roku, snimajući i izravno prenoseći tijekom dana ili noći slike u stvarnom vremenu visoke rezolucije sa zemlje, čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima. Kao rezultat projekta ulaganja i istraživanja, obavljenom tijekom razdoblja od dvije godine, stvoren je Hirrus sustav koji se sastoji od tri bespilotne letjelice, kontrolne postaje na zemlji, terminala podatkovne veze na zemlji i lansirne rampe s tri različita senzora (kamera za dnevno snimanje, termovizijska kamera i foto kamera visoke rezolucije). Drugi senzori, kao što su spektralne kamere, dostupne su kao dodatna oprema. Bespilotna letjelica ima oko tri sata autonomije, a ovisno o nošenom teretu, može postići brzinu veću od 110 km/h. Kamera snima slike visoke razlučivosti, stvarajući slike s rezolucijom od 5-10 cm/piksela.

Teamnet je svoj ured u Zagrebu otvorio 2014. godine. Početkom 2015. tvrtka je (s konzorcijskim partnerom IN2 d.o.o.) bila izabrana kao jedan od pet odabranih konzorcija za pružanje Java usluga za državnu agenciju APIS-IT. Također Teamnet je odabran u konzorciju s partnerom IN2 d.o.o. i za isporuku softverskih komponenti, kao što je modul za hrvatski sustav viza Ministarstva vanjskih poslova.Također Teamnet je odabran u konzorciju s partnerom IN2 d.o.o. i za isporuku softverskih komponenti, kao što je modul za hrvatski sustav viza Ministarstva vanjskih poslova. No, sa strategijom ulaska na tržište bespilotnih letjelica, tvrtka se počinje okretati i prema privatnom sektoru. "Teamnet Hrvatska uglavnom cilja na civilne programe, jer vjerujemo kako UAV tehnologija može donijeti mnogo koristi upravo civilnom sektoru, od podrške javnim službama, spašavanju života, i mogućnosti mnogo preciznijih i bržih izvršenja zadataka u području katastra, zemljišnih knjiga i mapiranja. Primjerice, studije pokazuju kako korištenje UAV sustava u poljoprivredi pridonosi povećanju produktivnosti za čak 20 posto," dodao je Florin Hoinarescu.

Općenito, postoje četiri kategorije bespilotnih letjelica: igračke (uglavnom namijenjene za letenje, male su veličine te imaju nosivost do 250 grama tereta koja može uključivati kameru), potrošačke (namijenjene za vanjsku upotrebu, uglavnom su upravljane pomoću daljinskog upravljača ali bez mogućnosti automatskog leta i kontrolne postaje na zemlji), bespilotne letjelice za komercijalnu upotrebu poput Hirrus UAV, dizajnirane i integrirane od strane Teamnet stručnjaka (namijenjene za profesionalne svrhe, poput snimanja slika visoke razlučivosti, praćenja meta, mapiranja ili prikupljanja podataka). Ovakvi dronovi imaju veću nosivost, dulji vijek trajanja baterije i omogućuju istinsku autonomiju i stabilnost. Četvrta kategorija su vojni UAV u kojima se ne nalazi pilot, ali su najčešće pod kontrolom u realnome vremenu iz daljine. Obično su opremljeni s više senzora te s posebnim komunikacijskim sredstvima. Hirrus UAV (vojna inačica) već je dokazao svoje ISR mogućnosti (vojno obavještajne aktivnosti, nadzor i izviđanje) koje su kompatibilne s NATO standardima.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!