HAKOM: Povećano korištenje željezničke infrastrukture i pozitivni pomaci u prijevozu robe

Vijesti

Natrag na Vijesti

HAKOM: Povećano korištenje željezničke infrastrukture i pozitivni pomaci u prijevozu robe

Foto:

ZAGREB, 30. studenoga 2015. – U trećem kvartalu 2015., na tržištu željezničkih usluga, na kojem upravitelj infrastrukture HŽ Infrastruktura d.o.o. pruža usluge željezničkim prijevoznicima, došlo je do povećanja u korištenju usluga. Najveći rast bilježi se u korištenju usluge vaganja i usluge manevriranja pri vaganju. Korištenje željezničke infrastrukture je povećano za osam posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine zabilježen je rast od četiri posto.

Na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, u trećem tromjesečju 2015., prevezenih putnika je za 22 posto manje u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je taj broj gotovo na istoj razini u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine. U broj prevezenih putnika ne računaju se posebni vlakovi koji prevoze izbjeglice. U teretnom prijevozu prevezeno je 10 posto više tereta u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine evidentiran rast od tri posto. Ovakvi podaci pokazuju kako je došlo do određenih pomaka na tržištu teretnog željezničkog prijevoza, koji su najvećim dijelom rezultat rada HŽ Carga obzirom da isti drži najveći udio na tržištu.

Željeznički teretni prijevoz bilježi rast prijeđenih tonskih kilometara na tromjesečnoj razini za preko 20 posto, dok na godišnjoj razini taj rast iznosi oko 14 posto. Istovremeno, putnički prijevoz bilježi pad u broju ostvarenih putničkih kilometara za četiri posto na tromjesečnoj razini i rast za dva posto u odnosu na drugo tromjesečje 2014.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!