Agencija za mobilnost i programe Europske unije obilježava 10 godina eTwinninga, europskog portala za djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova, te Europassa, europske inicijative za bilježenje kompetencija

Vijesti

Natrag na Vijesti

Agencija za mobilnost i programe Europske unije obilježava 10 godina eTwinninga, europskog portala za djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova, te Europassa, europske inicijative za bilježenje kompetencija

Foto:

Prije 10 godina Europska komisija pokrenula je eTwinning, internetski portal namijenjen međunarodnom umreživanju, povezivanju, usavršavanju te suradnji odgajatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika te djece i učenika u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Portal eTwinning pridonosi uvođenju inovacija, naročito informacijsko-komunikacijske tehnologije, u obrazovne sustave, utječući time na njihovu modernizaciju i privlačnost.

Velika je prednost eTwinninga u tome što je riječ o vrlo fleksibilnom portalu, jednostavnom za uporabu, koji s lakoćom ulazi u sinergiju s ostalim inicijativama na međunarodnoj, nacionalnoj ili lokalnoj razini. Portal eTwinning pridonosi razvoju inovativnih nastavnih metoda i jednostavno se može integrirati u nastavni plan i program, aktivno angažirajući odgojno-obrazovne djelatnike i samu djecu i učenike te time značajno pridonosi razvoju njihovih vještina u uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi putem bogate ponude virtualnih i fizičkih usavršavanja.

Zahvaljujući svojim obilježjima eTwinning na europskoj razini trenutačno uključuje više od 320 000 odgojno-obrazovnih djelatnika angažiranih na aktivnostima internetskih projekata ili na projektima vlastitog stručnog usavršavanja. U Hrvatskoj su do današnjeg dana registrirana 4383 odgajatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika koji sudjeluju u više od 1500 projekata, te stoga možemo reći da je hrvatska eTwinning zajednica jedna od najbrže rastućih u Europi. Tako se eTwinning pokazao kao iznimno uspješna priča, tzv. success story Europske komisije.

Korisnici eTwinninga, učitelji, nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji, koji će i predstaviti svoja iskustva u korištenju eTwinninga tijekom događaja, kažu:

- „eTwinning znači pomicanje granica i kombiniranje stvarnih i virtualnih učionica.“

- „Primjena eTwinninga je najbolja promjena u kvaliteti nastave koju sam unio u posljednjih nekoliko godina.”

- U svakom eTwinning projektu učenicima je najzanimljivija komunikacija na stranom jeziku s učenicima iz drugih zemalja. Motiviranost koju učenici imaju pridonosi lakšem radu u pripremnom dijelu projekta, izradi prezentacija, plakata i prikupljanju podataka koji trebaju biti prezentirani projektnim partnerima. Drukčiji pristup nastavnim jedinicama u redovitoj nastavi uključivanjem eTwinning projekata često je dovoljno zanimljiv da potiče učenike na dodatni angažman, koji uobičajenim načinom rada ne bismo od njih dobili.”

- „Najveću korist eTwinninga vidimo upravo u promjeni načina poučavanja. Pristup je primjeren učenicima 21. stoljeća. Kroz eTwinning razvijamo kompetencije učenika koje će im biti potrebne u suvremenom društvu, koje će im omogućiti da budu aktivni i svjesni građani koji se odgovorno odnose prema društvu i okolišu te koji rade i djeluju na njegovom unapređivanju i održivom razvoju. Toga su potpuno svjesni roditelji koji uvelike podupiru učenike i učitelje u provedbi međunarodnih projekata, ali i sami učenici.“

Inicijativa Europske komisije Europass također obilježava svoju 10. godinu postojanja te je iznimno dobro prihvaćena i korištena u Europskoj uniji. Naime, omogućuje svim europskim građanima, pa tako i odgojno-obrazovnim djelatnicima, predstavljanje stečenih znanja, vještina, kvalifikacija i iskustava na jasan, pregledan, usporediv i pouzdan način diljem Europe, iz čega proizlazi poboljšana vidljivost osobnih i profesionalnih kompetencija. Time se promiče snažna povezanost između obrazovanja i osposobljavanja, poslovnog upravljanja i proizvodnog sektora. Tako je, primjerice, Europass životopis postao dokumentom koji poslodavci sve češće traže kao osnovnu dokumentaciju prilikom objave natječaja za zapošljavanje, a dopunska isprava o studiju je dokument koji hrvatski studenti obvezno dobivaju po završetku bolonjskih studija na hrvatskom i engleskom jeziku.

Evaluacija Europassa, koja je provedena 2012. godine među europskim građanima i ključnim dionicima, pokazala je da je Europass životopis najuspješniji dokument u povijesti Europske unije, a od siječnja 2005. godine dosad izrađeno ih je više od 62 milijuna.

Ujedno će se predstaviti i mreža Europske komisije Euroguidance, mreža nacionalnih centara za podršku profesionalnom usmjeravanju. Glavni su ciljevi mreže promicanje europske dimenzije i suradnje u profesionalnom usmjeravanju, pružanje informacija o cjeloživotnom profesionalnom usmjeravanju, uključujući i promicanje međunarodne mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Euroguidance je dio odgovora na potrebu razvoja profesionalnog usmjeravanja zbog velikog broja nezaposlenih građana, promjena u vrsti poslova koji se nude na tržištu rada te demografskih promjena u društvu.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije, koja je u Republici Hrvatskoj zadužena za navedene inicijative Europske unije, organizira u četvrtak, 12. studenoga od 10:00 do 15:30 informativni dan u hotelu Esplanade u Zagrebu, sa svrhom upoznavanja ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj s mogućnostima mreža i inicijativa u okviru programa Erasmus+ kako bi svojim uključivanjem postali predvodnici obrazovnih inovacija te time povećali kvalitetu rada svojih ustanova.

Proslava 10 godina portala eTwinninga nastavlja se i u petak, 13. studenoga 2015. u Zagrebačkom kazalištu mladih u Zagrebu od 9:30 do 16:30. Navedeni je događaj usmjeren na unaprjeđenje kvalitete projekata tako da u najvećoj mogućoj mjeri pridonose jačanju nastavničkih i učeničkih kompetencija putem eTwinninga. Predstavit će se i primjeri dobre prakse u razvoju kompetencija te će najbolji eTwinning projekti u školskoj godini 2014./2015. biti nagrađeni.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!