Zvizdan i Vrapci na festivalu u Bratislavi; Ogresta član međunarodnog žirija

Vijesti

Natrag na Vijesti

Zvizdan i Vrapci na festivalu u Bratislavi; Ogresta član međunarodnog žirija

Foto:

Dugometražni igrani film Zvizdan Dalibora Matanića i hrvatska manjinska koprodukcija Vrapci islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona uvršteni su u program Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi, čije će se 17. izdanje održati od 12. do 17. studenog. U međunarodnom žiriju koji će odlučivati o najboljem igranom filmu sjedi hrvatski redatelj Zrinko Ogresta.

Islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona uvršten je u službeni natjecateljski program s još osam naslova. Film dolazi u Bratislavu nakon niza osvojenih nagrada, prvo na festivalu u San Sebastianu, a zatim i u Chicagu, Varšavi i São Paulu. Vrapci govore o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. Film je nastao u produkciji Nimbus Filma i Nimbus Island te koprodukciji islandskog Pegasus Pictures i hrvatske MP filmske produkcije.

Zvizdan redatelja i scenarista Dalibora Matanića uvršten je u program Europa koji donosi najbolje od suvremenih europskih naslova. Film prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, a na nedavno završenom festivalu u njemačkom Cottbusu osvojio je ukupno petnaestu festivalsku nagradu. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom filmskom kućom Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.

Također, napomenimo da u ovogodišnjem međunarodnom žiriju koji će odlučivati o najboljem igranom filmu sjedi hrvatski redatelj Zrinko Ogresta,uz slovačku glumicu Judit Bárdos i britanskog kritičara Christophera Goodwina.

Filmski festival u Bratislavi najveća je slovačka kulturna priredba koju svake godine pohodi više od 20.000 gledatelja, a posljednjih godina pohodilo ju je niz svjetski priznatih filmskih stvaralaca poput Roya Anderssona, Krzysztofa Zanussija, Franca Nera, Lieva Schreibera, Vanesse Redgrave, Anite Ekberg, Istvána Szabóa i drugih.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!