Hrvatski inovatori osvojili čak 15 medalja na sajmu iENA

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatski inovatori osvojili čak 15 medalja na sajmu iENA

Foto:

Na 67. Međunarodnom sajmu inovacija iENA koji se od 29. listopada do 1. studenoga održavao u Nürnbergu u konkurenciji više od 750 inovacija iz 37 zemalja, hrvatski inovatori zabilježili su izniman uspjeh osvojivši čak 15 medalja, dok je predstavljeno 18 hrvatskih inovacija.

Zlatnu medalju osvojila je inovacija za zbrinjavanje komunalnog otpada Đure Horvata iz tvrtke Tehnix d.o.o. te plutača na daljinsko upravljanje za spašavanje utopljenika Mladena Horvatina iz Karlovca. Zlato je osvojila i ionizacijska tehnologija snižavanja točke tečenja fosilnih goriva bez upotrebe kemikalija Antuna Drvara iz Pušćina koja je osvojila i zlatnu medalju kineske asocijacije inovatora. I mladi inovatori, Dejan Čurčić i Alen Britvić osvojili su zlato za inovaciju 3D digitalizator.

Upravo je HGK prepoznala i u okviru sajma inovacija ARCA, dodijelila prvu nagradu najboljim mladim inovatorima Čurčiću i Britviću iz Bjelovara za 3D digitalizator. „Navedena nagrada pokrivala je troškove puta, smještaja i predstavljanje inovacije na sajmu iENA. Upravo smo zato posebno ponosni što je njihova inovativnost prepoznata i nagrađena i na ovom sajmu“, direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić.

Tom prilikom Dejan Čurčić zahvalio je Komori što mu je omogućila predstavljanje na prestižnom sajmu. „Ostvarili smo brojne kontakte u vezi s poslovnom suradnjom, a pomoć nam je ponudilo i jedno njemačko sveučilište, i to u vezi sa zaštitom patenta“, naglasio je Čurčić.

Srebrnu medalju na ovogodišnjoj iENI dobile su inovacije sklopivi ured uz kontejner mobilnoga reciklažnog dvorišta Emila Butala iz tvrtke Veta d. o. o. iz Karlovca te sustav za mjerenje brzine i registraciju događaja na pružnim vozilima Zvonimira Viduke iz tvrtke Altpro d. o. o. i Cool Vision by Bernarda Bernarde Cecelje iz tvrtke Bernarda d. o. o.

Broncu je osvojila inovacija Energypip tvrtke PIP d. o. o., a posebno priznanje poljske agencije za promociju inovatora dobila je termo torba Miljenka Vuka iz Zagreba, dok je inovativan Mirela balzam za kožne bolesti Mirele Rogine iz Zagreba dobio srebrnu medalju njemačkog Instituta ERINES za istraživanje i razvoj.

Od mlađih inovatora, srebrnu medalju osvojili su Josip Sever iz Strojarske tehničke škole Faust Vrančić za novi način prijenosa brzina u mjenjačkoj kutiji automobila, studenti Luka Grgar, Filip Črpić, Ivica Juršić i Darija Simić za jednokratni hidrofilni urinarni kateter u kompletu s antiseptičkim sredstvom te studenti Adrijan Ostrun, Josip Barbić, Luka Ivir i Martin Sokolović za Cave Pi – sustav kućne automatizacije.

Brončane medalje osvojili su Dominik Žitković iz Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić za energetsku torbu, Ivan Golubić za Gmobile – vozilo budućnosti te Luka Ivir, Martin Sokolović i Adrijan Ostrun za Smart Fuse. Za kosilicu na daljinsko upravljanje broncu je osvojio i srednjoškolac Zlatko Dražić iz Požege

Organizator je ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora na sajmu iENA Udruga inovatora Hrvatske, uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!