Predstavljanje grafičke mape Igor Čabraja / Album Edicija ARGOLA

Vijesti

Natrag na Vijesti

Predstavljanje grafičke mape Igor Čabraja / Album Edicija ARGOLA

Foto:

U okviru manifestacije Dana Gradske četvrti Donji grad, u srijedu 23. rujna 2015. u 13 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održati će se prezentacija pete mape iz edicije Argola – projekta mr. sc. Slavice Marković kojim se ističu te publici približavaju važne i zaslužne ličnosti domaće grafičke umjetničke scene.

Nakon izložbe održane u srpnju 2015. godine u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, mapom Album predstavlja se istaknuti pripadnik mlađe generacije hrvatskih umjetnika, akademskih grafičara Igor Čabraja. Laureat 6. hrvatskog trijenala grafike i dobitnik Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (2012.), asistent je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegovo je dosadašnje plodno desetogodišnje stvaralaštvo okrunjeno s nekoliko nagrada, a radovi su mu uvršteni u funduse uglednih nacionalnih muzeja i zbirki.

U rebusnom nizu pet pomno odabranih "piktobiografema", Album otkriva dublje rezonantna, sublimna značenja prethodno izloženog, najnovijeg grafičkog ostvarenja rekapitulacije života ovog mladog autora, naslovljenog Krhotine. Materijalizirajući na matričnom poligonu slike sjećanja – krajobraze duše, u oscilacijama na razmeđima grafike i fotografije, umjetnik kroz intuitivno traganje za oblikovnim suglasjem, u primjeni slučajnosti i preciznom eksperimentu, ostaje na tragu odnjegovanom unutar njegova prepoznatljivog izraza obilježenog ravnopravnim korištenjem tradicionalnih grafičkih tehnika te istraživanjima i propitivanjima tehničkih datosti i optičkih mogućnosti medija.

Umjetnikovo stvaralačko promišljanje o poetici albuma i fotografija kao pohranjenog pamćenja, u dekrešendu niza njegovih elegičnih i toplih akvatintnih meditacija o prolaznosti ukoričenih u mapi Album, upućuje poziv i izazov odvažnim suputnicima, svim suvremenim „tragačima za dušom“ na zajednički uspon k drugačijoj razini postojanja kroz duhovni rast i nadilaženje vlastitih unutarnjih rascjepa u dijalogu ljubavi i povjerenja s totalitetom bitka i života.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!