Rast vrijednosti ostvarenih građevinskih radova uz pad narudžbi

Vijesti

Natrag na Vijesti

Rast vrijednosti ostvarenih građevinskih radova uz pad narudžbi

Foto:

Podaci o ostvarenim građevinskim radovima i narudžbama poslovnih subjekata s 20 i više zaposlenih pokazuju da je u drugom tromjesečju ove godine nastavljen rast vrijednosti izvršenih radova započet u prvom tromjesečju, ali s usporenijom dinamikom. Tako je u drugom tromjesečju ove godine vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima iznosila 3,5 milijardi kuna, što je 8,3 % više nego u tom razdoblju prošle godine. Pritom je vrijednost radova na zgradama porasla za 13,9 %, a na ostalim građevinama za 4,3 %. Podaci o vrijednosti izvršenih građevinskih radova korespondiraju s podacima o kretanju fizičkog obujma radova, s obzirom na činjenicu da i jedni i drugi pokazuju povoljnija kretanja u građevinskoj aktivnosti na zgradama u odnosu na kretanja na ostalim građevinama, što je povezano sa suzdržanom investicijskom aktivnošću javnog sektora na infrastrukturnim objektima.

Ostvareni rast vrijednosti realiziranih radova u prvom i drugom tromjesečju ove godine rezultirao je porastom vrijednost radova u prvom polugodištu ove godine od 8,7 % u odnosu na to razdoblje prošle godine. Pritom je zabilježen relativno visok rast vrijednosti ostvarenih radova s vlastitim radnicima na zgradama (+17,5 %), ali i blagi porast vrijednosti radova na ostalim građevinama (za 2,0 %). Ovakve su tendencije dijelom i očekivane, a temelje se na prošlogodišnjem porastu vrijednosti novih narudžaba i rastu predviđene vrijednosti radova u izdanim građevinskim dozvolama. S obzirom na činjenicu da je u prvom polugodištu ove godine rast vrijednosnih pokazatelja građevinske aktivnosti bio znatno izraženiji od kretanja fizičkih pokazatelja (izvršeni sati rada pokazuju pozitivne pomake, ali su i dalje ispod prošlogodišnje razine), moglo bi se zaključiti da se nazire pomak u građevinskoj aktivnosti prema izvođenju složenijih poslova veće vrijednosti radova.

Vrijednost novih narudžaba u drugom tromjesečju ove godine iznosila je 3,1 milijardu kuna, što je 5,4 % manje nego u tom razdoblju prošle godine. Unatoč tome, i dalje su narudžbe u prvom polugodištu ove godine 3,6 % veće nego u prvom polugodištu prošle godine. Podaci o izvršenim građevinskim radovima i narudžbama u prvoj polovini ove godine potvrđuju naznake blagih pozitivnih pomaka u građevinskoj aktivnosti. Međutim, oni su i dalje nedostatni i krhki, a njihova održivost upitna. Recentne naznake smanjivanja vrijednosti novih narudžaba uz tendenciju smanjivanja predviđene vrijednosti radova sadržanih u izdanim građevinskim dozvolama sugeriraju prolongiranje neizvjesnosti i teškog položaja građevinarstva.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!