Cherbourški kišobrani napunili Kino Europa; Rendez-vous donosi još hitova u Kino mrežu

Vijesti

Natrag na Vijesti

Cherbourški kišobrani napunili Kino Europa; Rendez-vous donosi još hitova u Kino mrežu

Foto:

U nedjelju 6. rujna u šesnaest nezavisnih kina diljem Hrvatske projekcijom svevremenskog klasika, filma Cherbourški kišobrani redatelja Jacquesa Demyja, započeo je program Rendez-vous au cinéma koji publici tijekom rujna donosi šest francuskih filmskih poslastica.

Projekcija najromantičnijeg filma svih vremena, koja je ujedno označila i otvaranje nove sezone Kino mreže, privukla je brojnu publiku u zagrebački Kino Europa, pa su mnogi Cherbourške kišobrane gledali sjedeći na skalama i podu dvorane. Romantičnom ambijentu pomogle su i dekoracije šarenih kišobrana na terasi kina i zvuci francuskih šansona, a slična atmosfera nije izostala ni u kinima u Osijeku, Samoboru, Daruvaru i Velikoj Gorici.

Program Rendez-vous au cinéma nastavlja se projekcijama još jednog kultnog filma, Jules i Jim Françoisa Truffauta, te suvremenim naslovima Francuski ministar Bertranda Taverniera, Lijepi dani Marion Vernoux, Vikendi Anne Villaceque i animiranim Moja je mama u Americi, upoznala je Buffalo Billa redatelja Marca Boréala.

Jules i Jim film je redatelja Françoisa Truffauta iz 1961. godine, koji priča o dva prijatelja, Nijemcu Julesu i Francuzu Jimu. Ta dva prijatelja umjetnika nastupaju po Parizu na samome početku 20. stoljeća. Fotografija jedne skulpture žene neobična osmjeha fascinira ih i odvodi sve do Grčke. Po povratku u Pariz, upoznaju Catherine koja nevjerojatno nalikuje na skulpturu. Jules je oženi, a onda dođe rat. Po završetku rata, Jim se sastaje sa svojim prijateljima u kolibi u Švicarskoj gdje oni žive s kćeri Sabinom.

Francuski ministar je komedija redatelja Bertranda Taverniera koja govori o mladom akademiku Arthuru Vlamincku koji dobija posao pisanja govora uglednom francuskom ministru vanjskih poslova. Vlaminck mora naučiti kako s iznimnom delikatnošću i u ministrovu okruženju postići kompromise, naći svoje mjesto među tajnikom kabineta i savjetnicima koji se vrte po ministarstvu, gdje stres, ambicije i niski udarci nisu rijetkost. Lijepi dani redateljice Marion Vernoux romantična je drama s legendarnom Fanny Ardant, koja glumi novopečenu umirovljenicu koja se upušta u aferu s mlađim muškarcem, dok drama Vikendi redateljice Anne Villaceque govori o zaljubljivanju i odljubljivanju u životima dvaju parova za vrijeme vikenda.

Moja je mama u Americi, upoznala je Buffalo Billa redatelja Marca Boréala dugometražni je animirani film za najmlađe, koji govori o šestogodišnjem Jeanu koji odrasta u malom provincijskom gradiću u 70-ima. Kad učiteljica upita djecu čime im se bave otac i majka, Jean shvati da nije poput ostalih, prestraši se i izmisli odgovor: „Moja je mama tajnica”. Ustvari, njegova je mama stalno na putu i šalje razglednice maloj susjedi Michèle koja već zna čitati i koja ih čita Jeanu.

U programu Rendez-vous au cinéma sudjeluje ukupno dvadeset kinodvorana, i to zagrebački Kino Metropolis – MSU i Kino Europa, zatim Art kino Croatia u Rijeci, Kino Moslavina u Kutini, Kino Velika Gorica, Kino Galerija u Varaždinu, Kino Valli u Puli, POU Novska, Kino Pobjeda u Metkoviću, Kinematografi Osijek, Kinoteka Zlatna vrata i Ekranova kina u Splitu, Dom kulture Grada Preloga, Centar za kulturu Čakovec, Gradsko kino Sinj, POU Daruvar, POU Slatina, POU Samobor, Kino Velebit u Koprivnica i Kinematografi Dubrovnik, a više detalja o projekcijama i cijenama ulaznica potražite na njihovim internetskim ili Facebook stranicama.

Mjesec francuskih filmova Rendez-vous au cinéma organiziraju manifestacija Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, Kino mreža i Hrvatski audiovizualni centar, a održava se uz potporu Francuskog instituta iz Pariza i Air France.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!