Obrazovanje radnika deficitarnih struka

Vijesti

Natrag na Vijesti

Obrazovanje radnika deficitarnih struka

Foto:

Stipendiranjem studenata deficitarnih struka i dodjelom stipendija od 1.500,00 kn mjesečno do završetka studija, Zaklada HGK ŽK Koprivnica već osam godina motivira studente s područja Koprivničko-križevačke županije za uspješno studiranje i razvijanje kompetencija koje traži tržište rada.

Od početka rada Zaklade, putem osam javnih natječaja izabrano je 35 stipendista, studenata koji studiraju ili su diplomirali na devet različitih fakulteta. Na diplomskim i integriranim studijima diplomiralo ih je 22, a na dodiplomskom studiju njih petero. Dodijeljeno je i sedam stipendija u obliku novčane pomoći za redovno školovanje u trajanju od godinu dana učenicima i studentima izuzetno lošeg socijalno-ekonomskog statusa.

Zaklada za stipendiranje učenika i studenata osnovana je s ciljem obrazovanja radnika deficitarnih struka i stručnjaka koji će pridonijeti unapređenju gospodarstva i ostalih segmenata društva u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na ovaj način, njeni osnivači; Hrvatska gospodarska komora, Podravka Koprivnica, Radnik Križevci, Hartmann Koprivnica te Rasco Kalinovac, žele preuzeti dio društvene odgovornosti za obrazovanje mladih i daljnji gospodarski razvoj Podravine i Prigorja. Aktivnosti Zaklade usmjerene su na pronalaženje talentiranih mladih ljudi i ulaganje u njihovo obrazovanje s jedne strane te promoviranja svrhe i misije Zaklade, među poslovnom zajednicom odnosno potencijalnim donatorima i budućim poslodavcima, s druge strane.

Obveze stipendista, regulirane Ugovorom o stipendiranju, su redovno izvršavanje studijskih obveza, a nakon stjecanja diplome zapošljavanje i rad u okviru stečenog zvanja na području Koprivničko-križevačke županije i to na način da za svaku školsku godinu za koju je primao stipendiju radi najmanje dvije kalendarske godine. Jedna od obveza stipendista, budućih liječnika, farmaceuta, inženjera elektrotehnike i strojarstva, je i obavljanje stručne prakse u tvrtkama i javnim ustanovama na području Koprivničko-križevačke županije kako bi, između ostalog, stipendisti upoznali buduće poslodavce.

Zakladu vodi Upravni odbor od pet članova koje imenuju osnivači Zaklade, a Zakladu zastupa i vodi poslove sukladno odlukama Upravnog odbora upraviteljica Zaklade, Jasenka Maltarić-Dujnić, ujedno i direktorica ljudskih potencijala u Podravki Koprivnica. Kao neprofitna pravna osoba, Zaklada prihode stječe prvenstveno donacijama zakladnika i podupiratelja, a tako prikupljena sredstva služe isključivo ostvarivanju svrhe stipendiranja i pružanja novčane pomoći učenicima i studentima. Rad Zaklade, uz njene osnivače, podupiru i tri donatora iz redova gospodarskih subjekata i jedinica lokalne uprave i samouprave: Belupo Koprivnica, Koprivničko-križevačka županija i Grad Križevci.

Sredstva Zaklade koriste se u skladu s Pravilnikom o uvjetima, načinu i postupku dodjele stipendija i novčane pomoći. Osnovni kriteriji za dodjelu stipendija, među kojima je najznačajniji izvrsnost u školovanju ili studiju, su i deficitarnost zanimanja za koje se školuje te socijalno imovinski status. Deficitarna zanimanja za područje Koprivničko-križevačke županije utvrđuje svake godine Upravni odbor Zaklade nakon konzultacija s predstavnicima gospodarstva, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i donatorima. Jasni kriteriji i transparentan rad te uključivanje donatora u aktivnosti Zaklade najbolji su put stjecanja povjerenja donatora i javnosti u ono što Zaklada uspješno radi već osam godina.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!