Belladonna i Trema u u programu 72. venecijanske Mostre!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Belladonna i Trema u u programu 72. venecijanske Mostre!

Foto:

U natjecateljski program Horizonti 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji uvršten je kratkometražni igrani film Belladonna čiju režiju, scenarij i montažu potpisuje Dubravka Turić, a produkciju Zdenka Gold, te manjinska hrvatska koprodukcija Trema grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa i producenta Siniše Juričića. Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora.

Redateljica kratkometražnog igranog filma Belladonna, kojem je prikazivanje u Veneciji ujedno i svjetska premijera, kaže kako joj ulazak na jedan od najvećih filmskih festivala znači jako puno i kako joj je drago da je film prepoznat van lokalnih granica što znači da je univerzalno razumljiv. Mislim da nema bolje nagrade za trud, a obzirom da mi je ovo prvi autorski rad, sudjelovanje na festivalu veliki mi je podstrek za dalje. Uz ovaj film od početka stoji HAVC kao ustanova koja je uopće omogućila njegovu realizaciju. Presudno je i izuzetno važno da postoji potpora za kratki igrani film, koji je idealan format za mlade, nove redatelje.Istotako, sada kada treba ići dalje s festivalskim životom, HAVC je i velika podrška u promociji filma. Hvala svimakoji ulažu puno truda oko toga, takva podrška je neprocjenjiva. Posebno bih se zahvalila umjetničkojsavjetnici za kratki igrani film Jeleni Paljan, koja je cijeli projekt pomno pratila u svim fazama ipomagala svojim analizama i stručnim savjetima.", ističe Dubravka Turić.

Film Belladonna priča je o tri žene različite životne dobi i porijekla koje se sretnu u oftalmološkoj čekaonici. Saznanje o tragediji koju je jedna od njih doživjela, neočekivano ukida njihove različitosti i na trenutak ih povezuje. Direktor fotografije je Branko Linta, producentica Zdenka Gold, dizajn zvuka potpisuje Dubravka Premar, scenografiju Željka Burić, kostimografiju Morana Starčević, a masku Snježana Gorup. Za produkciju je zadužen Spiritus movens, a za promociju i plasman Everything Works. U filmu glavne uloge tumače Aleksandra Naumov, Lana Barić, Nada Đurevska, Anita Matković i Dražen Kühn.

Grčko-hrvatsko-francuski film Trema (Interruption) debitantsko je dugometražno ostvarenje nagrađivanog grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa. Hrvatski koproducent je Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom, a tehničku podršku je pružio Tuna film. Treba napomenuti kako ulazak u natjecateljski program Venecije za redatelja Zoisa nije ništa novo. Naime 2012. upravo je na tom festivalu za svoj kratkometražni film Out of Frame osvojio i nagradu. Producent Siniša Juričić iz Nukleus filma kaže kako je s obzirom na to na neki način i očekivao da će i njegov prvi dugometražni film svoju svjetsku premijeru doživjeti upravo u Veneciji. "Za nas to znači da će film biti gledan te da će, osim pažnje publike, dobiti i pažnju svjetskih medija. Selekcija u kojoj se prikazuje poprilično je prestižna pa se nadamo da filmu nakon ovoga slijedi uspješan i dug put po svijetu. Moram spomenuti kako je bitnu ulogu u svemu odigrao i HAVC uz čiju smo pomoć našu ekipu uspjeli poslati na snimanje u Grčku. Tako je prošle godine ekipa na setu povela dva mjeseca i još jednom dokazala da se domaći filmaši bez ikakve lažne skromnosti mogu mjeriti s onim svjetskim. Tome u prilog idu i pohvale vezane uz ljude ali i opremu koje smo dobili nakon završetka snimanja." ističe Juričić koji uz kostimografkinju Zoranu Meić, prvog asistenta snimatelja Tomislava Sutlara, tehničara digitalne obrade slike Pavela Posaveca i snimatelja tona Hrvoja Peteka čini okosnicu hrvatske ekipe koja je radila na filmu. Kameru potpisuje Yannis Kanakis, montažu Yannis Chalkiadakis, a za produkciju je zadužen Pan Entertainment.

Trema govori o premijeri najiščekivanijeg avangardnog kazališnog komada godine. Posjetitelji premijere sjedaju na svoja mjesta i predstava započinje. Odjednom, sedmoro mladih, naoružanih ljudi u crnom ulazi na pozornicu. Penju se na pozornicu i predstavljaju kor. Polako, predstava se preobražava u kolektivni performans koji ruši granice između fikcije i zbilje. Preostala publika i dalje ne shvaća radi li se o stvarnoj predstavi ili ne.

Žirijem natjecateljskog programa Horizonti ove godine predsjeda ugledni redatelj kultnog filma Kad jaganjci utihnu, Jonathan Demme, a 72. Međunarodni filmski festival u Veneciji održava se od 2. do 12. rujna.

Uz sudjelovanje na festivalu, domaći će filmaši za trajanja Mostre svoje projekte predstaviti i na Venice Film Marketu. Tako su u selekciju od 15 projekata koji će se na VMF-u boriti za preostala potrebna financijska sredstva ušli film Nevia Marasovića Comic Sans i nizozemsko-belgijsko-hrvatska koprodukcija When my father became a bush čiji je hrvatski koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma. Inače, snimanje tog filma počinje za mjesec i pol dana, a u cijelosti će se snimiti upravo u Hrvatskoj.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!