Završeno snimanje francuskog filma Jezero

Vijesti

Natrag na Vijesti

Završeno snimanje francuskog filma Jezero

Foto:

U subotu 25. srpnja završeno je snimanje francuskog filma Jezero (The Lake), akcijskog trilera u režiji Stevena Qualea i produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona, koji se u Hrvatskoj snimao zahvaljujući programu poticaja filmske proizvodnje Hrvatskog audiovizualnog centra. Uživali smo snimati u Hrvatskoj, ekipa je bila profesionalna, fleksibilna i posvećena filmu. Više od toga ne možemo tražiti", kaže producent Raphaël Benoliel.

Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Radnja je smještena u Bosnu i Hercegovinu, ali je većina filma snimljena na lokacijama u Hrvatskoj. Dvije filmske ekipe snimale su u Zagrebu, Istri i okolici (Grožnjan i Hum), u Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru i na jezeru Čiče nedaleko od Velike Gorice. "Nismo uspjeli vidjeti cijelu zemlju, ali imali smo priliku istražiti niz različitih lokacija - od šarmantnog i najmanjeg grada na svijetu Huma do Zagrebačkog velesajma gdje smo uspjeli stvoriti grad razrušen u ratu. Potpora koju smo dobili od gradova u kojima smo snimali, kao i podrška vojske, učinili su naše snimanje divnim iskustvom", kaže Benoliel.

Polovicu ekipe činili su hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji/koordinatori kamere, direktori filma 1. i 2. ekipe, vođe snimanja, kaskaderi), sporedne uloge u filmu nosi i nekoliko hrvatskih glumaca, a angažirano je i preko tisuću statista. Servisnu produkciju u Hrvatskoj vodila je produkcijska kuća Pakt Media, a planirana potrošnja EuropaCorpa je preko 50 milijuna kuna (gotovo 7 milijuna eura). Kroz filmske poticaje Hrvatskog audiovizualnog centra ostvarit će povrat od 20 posto priznatih lokalnih troškova. Premijera filma planira se na ljeto 2016. godine.

"Program poticaja je izuzetno bitan kad birate destinaciju za snimanje. Sustav koji ste uspostavili u Hrvatskoj je dobar, a HAVC i ravnatelj Hrvoje Hribar bili su nam od velike pomoći kada smo razmatrali snimanje u vašoj zemlji. Hrvatska je definitvno jedna od mojih top destinacija za snimanje. Još jednom zahvaljujem svim tehničarima i ekipi koja je radila s nama, Diegu Zancu i njegovom sjajnom timu", poručio je Benoliel.

Program poticaja filmske/TV proizvodnje postoji od 2012. godine te je u tri godine privukao ukupno 17 međunarodnih produkcija koje su u Hrvatskoj potrošile preko 165 milijuna kuna na hrvatske usluge i proizvode. Procjenjuje se da će u 2015. strane produkcije ostvariti lokalnu potrošnju preko 200 milijuna kuna. U prvoj polovici 2015. u program se prijavilo osam produkcija, a još sedam ih je u najavi do kraja godine. Od prijavljenih projekata pet ih je završilo snimanja na lokacijama u Hrvatskoj, a uz Jezero to su NBC-jeva serija Iskopina (Dig) za USA Network, indijski film Obožavatelj (Fan), treća sezona serije Granice zločina (Crossing Lines)te belgijski film Uzvodno rijekom (En amont du fleuve) redateljice Marion Hänsel.

S produkcijom je započeo i animirano dokumentarni film Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskim Nukleus filmom, a krajem ljeta se očekuje početak snimanja trilogije o Winnetouu, šeste sezone Igre prijestolja i dječjeg filma Kad se moj otac pretvorio u grm (When My Father Became a Bush) nizozemske redateljice Nicole van Kilsdonk.

Za drugu polovicu godine najavljeni su i talijanski film Neizvjesna granica(Un confine incerto)redateljice Isabelle Sandri, danski film Second Best redatelja Mikkela Serupa, njemački TV film Branka Marić, vrag iz Splita (Branka Marić, Das Teufel von Split), francusko-hrvatski biografski film o Jaquesu Cousteauu te druga sezona talijanske serije Gomorra producentske kuće Cattleya iz Rima.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!