Kinorama osigurala sredstva za razvoj skupnih projekata, hrvatskim festivalima i dalje potpora Potprograma MEDIA

Vijesti

Natrag na Vijesti

Kinorama osigurala sredstva za razvoj skupnih projekata, hrvatskim festivalima i dalje potpora Potprograma MEDIA

Foto:

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA objavio je rezultate koji se odnose na potporu namijenjenu razvoju skupnih projekata, na kojem je hrvatska produkcijska kuća Kinorama d.o.o. osigurala potporu za tri projekta u iznosu od 73.000 eura. Također, objavljeni su i rezultati prvoga roka poziva za festivale, na kojem su četiri domaća filmska festivala osigurala financijska sredstva Potprograma MEDIA u ukupnom iznosu od 127.000 eura.

Producentska tvrtka Kinorama d.o.o. uspjela je osigurati sredstva u ukupnom iznosu od 73.000 eura za razvoj triju projekata: Comic Sans za koji režiju i scenarij potpisuje Nevio Marasović, Uzbuna na Zelenom vrhu za koji režiju potpisuje Čejen Černić, a scenarij Hana Jušić te Zbornicaza koji režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić. Ovo je druga potpora za razvoj skupnih projekata koja je dodijeljena producentskoj tvrtki Kinorama d.o.o., ali prva u okviru Programa Kreativna Europa – Potprograma MEDIA. Iako se radi o kompleksnijim uvjetima što ih zahtijeva ispunjavanje prijave za sredstva izdvojena za razvoj skupnih projekata, Hrvatska se s još 19 zemalja našla na listi odobrenih projekata.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) ocijenila je projekte sljedećim riječima: "U pozadini je prijave koja ujedinjuje razvoj triju projekata iznimna kvaliteta i kreativni potencijal svakoga pojedinačnog filmskog projekta kao i njihova vizualna stilska raznolikost. Producentska tvrtka posjeduje potrebno profesionalno iskustvo na europskoj, odnosno međunarodnoj razini, dok su kompetencije i mogućnosti kreativnoga tima jamstvo za istovremeni razvoj svih triju projekata“.

Nadalje, u okviru prvoga roka i dvogodišnje potpore hrvatski su festivali osigurali financijska sredstva Potprograma MEDIA u ukupnom iznosu od 127.000 eura. Avvantura Film Forum Zadar osigurala je potporu od 20.000 eura, Animafest Zagreb je dobio 25.000 eura, a Motovun Film Festival i Zagreb Film Festival osigurali su po 41.000 eura potpore.

Pribroje li se sredstva koja se odnose na rezultate poziva za festivale onima namijenjenima razvoju skupnih projekata, može se istaknuti kako su hrvatski korisnici ostvarili cjelokupnu potporu u iznosu od 200.000 eura. Ako pak navedeni iznos pridodamo ovogodišnjim hrvatskim rezultatima (90.000 eura u kategoriji razvoja pojedinačnih projekata i 39.200 eura u kategoriji selektivne distribucije), tada se ukupni iznos dosad dodijeljenih potpora penje na 329.200 eura.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!