Hrvatski filmovi na jubilarnim 50. Karlovim Varima

Vijesti

Natrag na Vijesti

Hrvatski filmovi na jubilarnim 50. Karlovim Varima

Foto:

Ukupno četiri hrvatska dugometražna igrana filma bit će prikazana na ovogodišnjem 50. izdanju prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji se održava od 3. do 11. srpnja. Uz debitantski dugometražni film Ivone Juke Ti mene nosiš, koji će biti prikazan u natjecateljskom programu East of the West, publika će vidjeti i KoscaZvonimira Jurića, Takva su pravila Ognjena Sviličića i Zvizdan Dalibora Matanića, dok će u industrijskom dijelu festivala biti predstavljene tri hrvatske manjinske koprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a.

Debitantski dugometražni film Ti mene nosiš redateljice Ivone Juke bit će prikazan u natjecateljskom programu East of the West koji donosi prve i druge filmove talentiranih redatelja iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog Saveza. Film je nastao u produkciji 4Filma i koprodukciji slovenskog Vertigo/Emotionfilma i srpskog Sloan Film Productiona, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, FS Viba Filma, Ministarstva kulture Republike Srbije, Turističke zajednice Grada Zagreba i Grada Splita. Film je u nacionalnoj distribuciji pogledalo više od četiri i pol tisuće gledatelja te je dobio izvrsne kritike, a prikazivanje na Karlovim Varima bit će mu međunarodna premijera.

Kosac će pak biti prikazan u programu deset filmova po izboru kritičara Varietyja, Takva su pravila uvršten je u program Another View (Drugi pogled) koji donosi djela koja nude svjež i kreativan pristup filmskoj formi i kontekstu, dok će Zvizdan biti prikazan u programu Horizonti (Horizons) koji donosi pretpremijerna prikazivanja filmova nagrađenih na drugim festivalima, a koji idu u širu distribuciju. Podsjetimo, Jurićev Kosac premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu nakon čega je prikazan na više svjetskih festivala, a na Pulskom filmskom festivalu 2014. godine osvojio je tri Zlatne Arene (najbolja glavna i sporedna muška uloga te kamera) i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u Nacionalnom programu. Takva su pravila premijerno je prikazan u programu Horizonti Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je Emir Hadžifahizbegović nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje. Uslijedila su uspješna festivalska prikazivanja i brojne nagrade redatelju i glumcima, a na festivalu u Karlovim Varima film će biti prikazan nakon uspješnog nastupa na međunarodnim filmskim festivalima u Sydneyu i Curitibi (Brazil), gdje je dobio sjajne kritike. Zvizdan Dalibora Matanića prvi je hrvatski naslov koji je nakon 34 godine uvršten u program Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, gdje je ovjenčan Nagradom žirija, a uskoro kreće u hrvatsku i međunarodnu distribuciju. Nadalje, na jednodnevnoj prezentaciji novih dugometražnih filmova iz srednje i istočne Europe Works in Progress, koja je namijenjena međunarodnim distributerima, prodajnim agentima i koordinatorima festivalskih programa, bit će predstavljene dvije hrvatske manjinskekoprodukcije koje su dobile potporu HAVC-a: Houston, imamo problem! Žige Vircau koprodukciji hrvatskog Nukleus Filma iRosa u režiji Denijala Hasanovića i koprodukciji hrvatske kuće Focus Media. U programuDocu Talents from the Eastbit će predstavljen dokumentarni filmČetiri putovnice u režiji Mihajla Jevtića i koprodukciji hrvatskog Fade In-a.

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova. Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijelog svijeta, a hrvatski filmovi redovito gostuju na ovoj manifestaciji. Nagrade na festivalu u posljednjih su 15-ak godina osvojiliMaršal Vinka Brešana (2000.), Tu Zrinka Ogreste (2004.), Armin Ognjena Sviličića (2007.), Nije kraj Vinka Brešana (2009.), Neka ostane među namaRajka Grlića (2010.)

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!