HAVC predstavio Izvještaj za 2014. godinu

Vijesti

Natrag na Vijesti

HAVC predstavio Izvještaj za 2014. godinu

Foto:

Zagreb, 17. lipnja – Predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra predstavili su u srijedu pred novinarima i hrvatskim filmskim profesionalcima Izvještaj o radu za 2014. godinu – publikaciju koja nudi iscrpan uvid u raznolike aktivnosti Centra kroz proteklih godinu dana. Također, uz predstavljene rezultate prošlogodišnjeg rada HAVC-a, okupljeni su imali priliku vidjeti filmske najave novih cjelovečernjih igranih filmova Antonia Nuića, Dalibora Matanića, Zrinka Ogreste i Ivana-Gorana Viteza.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar predstavio je rezultate djelovanja Centra koji govore da je u 2014. završeno 13 dugometražnih igranih filmova, osam manjinskih koprodukcija, 11 dugometražnih dokumentaraca te 47 kratkometražnih filmova svih vrsta; donesene su odluke o sufinanciranju 79 projekata i o razvoju 99 dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova te odluke o sufinanciranju 194 manifestacije, edukativnih programa i sličnih aktivnosti kroz Javni poziv za komplementarne djelatnosti.

U tri godine otkad HAVC provodi sustav poticaja ulaganja u audiovizualna djela, lokalna potrošnja porasla je s 24,5 na 82,8 milijuna kuna. Hrvatska je reputaciju ozbiljnog filmskog partnera potvrdila uspješnom višegodišnjom suradnjom s producentima planetarno popularne Igre prijestoljapa se u 2014. na različitim lokacijama snimalo nekoliko televizijskih serija kao što suBorgia, Božić na suncu, Jonathan Strange&Mr Norrelli Dig. Potencijali koje ovakve mjere poticaja imaju za filmski turizam i nacionalnu promociju postali su vidljivi i široj javnosti, jer se kroz proces nastanka filma direktno potiču razvoj i profitabilnost ne samo filmske djelatnosti, već posredno i svih ostalih povezanih industrijskih grana: turizma, ugostiteljstva, prometa, proizvodnje i dr.

Mario Kozina iz Odjela za plasman i promociju HAVC-a naveo je uspjehe koje su hrvatski naslovi ostvarili na preko stotinu svjetskih festivala u protekloj godini. Uz nagradu Europske filmske akademije za najbolji kratkometražni film Kokoški Une Gunjakte niza nagrada filmu Takva su pravila Ognjena Sviličića, priznanja su osvajali i dokumentarni filmovi koji su kroz hrabre intimne priče otvarali i važne društvene teme. Među njima se ističu Ljubavna odisejaTatjane Božić, Goli Tihe K. Gudac, AutofocusBorisa Poljaka, Mitch - dnevnik jednog šizofreničara Damira Čučića. Uspješnu je festivalsku karijeru imao i nizanimiranih filmova, od kojih najviše gostovanja na međunarodnim manifestacijama bilježeSimulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Jonhsona, Glad Petre Zlonoge, Skriveni talent Mirana Miošića, Slom Davida Lovrićaitd.

U 2014. je osnovana i Kino mreža, Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača, koju je u okupljenima predstavio njezin predsjednik Hrvoje Laurenta. Kino mreža okuplja 27 nezavisnih kinoprikazivača u 24 grada, a Laurenta je najavio i aktivnosti kojima će se Kino mreža baviti narednih mjeseci – poput organiziranja Sajma filma koji će se održati u Rijeci od 16. do 18. rujna.

Ostale iscrpne podatke o djelatnostima svih odjela Hrvatskog audiovizualnog centra, kao i popis svih projekata za koje je odobreno sufinanciranje preko javnih poziva, točne podatke o gledanosti i sudjelovanjima hrvatskih filmova na važnijim festivalima te još niz korisnih informacija možete pronaći i u PDF-inačici izvještaja u rubrici Publikacije na službenoj stranici Centra.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!