Malen, pametan izbor, standardne postavke – KARL ima sve

Vijesti

Natrag na Vijesti

Malen, pametan izbor, standardne postavke – KARL ima sve

Foto:

Rüsselsheim/Zaandam. Malen, ali prostran, zadivljujućeg izgleda i prije svega pametan izbor – to kupci mogu očekivati od Opelova posve novog modela s početka ponude koji će se isporučivati kupcima od rujna 2015. Njegovo ime: jednostavno KARL. Ovaj mini automobil dostupan po cijeni od 71.470 kn (preporučena maloprodajna u Hrvatskoj) dizajniran je od nule, a imao je premijeru na velikoj pozornici na Ženevskom sajmu automobila. Za tu privlačnu cijenu kupci mogu očekivati privlačan peterovratni automobil dug 3,68 i visok 1,48 metara s dovoljno prostora za pet osoba i brojnim tehnologijama koje pridonose sigurnosti i udobnosti, a nemaju premca u tom segmentu. KARL će uskoro biti dostupan i s najmodernijom ponudom mogućnosti povezivanja u automobilu. Od jeseni 2016. bit će ga moguće naručiti s novom generacijom informacijsko-multimedijskog sustava IntelliLink i sustavom Opel OnStar – osobnim pomoćnikom za povezivanje i usluge – koji zajedno čine KARL najbolje povezanim i najbrižnijim automobilom u segmentu. Ispod poklopca Opelova novog modela s početka ponude nalazi se posve novi, savršeno prilagođeni jednolitarski atmosferski trocilindrični benzinski motor koji troši samo 4,3 litre goriva na 100 km i emitira 99 grama ugljikova dioksida po kilometru u kombiniranom krugu. Od jeseni 2015. KARL, model s početka ponude i pametan izbor, ADAM, prvak individualizacije, i Corsa, dobro poznati automobil koji nudi sve, predstavljat će Opelov najjači portfelj mini i malih automobila svih vremena – i najmlađi na tržištu. Nudi sve što se može poželjeti.

„Kratko, jasno i s puno karaktera – ime KARL odražava njegove prednosti“, objasnio je glavni izvršni direktor Opel grupe, dr. Karl-Thomas Neumann. „To je ozbiljan automobil koji će se svidjeti srcu i umu. KARL krase tipične Opelove kvalitete i vrline, počevši od revolucionarnog tihog jednolitarskog trocilindričnog motora, pa sve od brojnih značajki koje pridonose sigurnosti i udobnosti, a jedinstvene su u segmentu. Opel KARL savršen je automobil za kupce koji paze na cijenu i žele kombinaciju prikladnosti za svaki dan, udobnosti i modernih tehnologija.“

KARL je razvijen s fokusom na funkcionalnost i svestranost. S međuosovinskim razmakom od 2385 mm i 939 kg, njegova peterovratna karoserija nudi puno prostora za do pet osoba. Vozačko sjedalo i upravljački stup prilagodljivi su po visini, a dvije dječje sjedalice ISOFIX mogu se montirati straga. Naslon stražnjeg sjedala asimetrično se preklapa (1/3:2/3, opcionalno uz Enjoy, standardno uz Cosmo) i omogućuje pregršt prostora za smještaj prtljage: s preklopljenim naslonom stražnjeg sjedala KARL nudi 1013 litara prostora za pohranu do krova.

Podvozje koje su razvili Opelovi inženjeri omogućuje KARL-u najbolje ležanje i upravljivost u klasi. Prednji ovjes opremljen kompenzacijskim oprugama bočnog opterećenja, dvostruko učvršćenim hvatištima, te visokom strukturalnom čvrstoćom poboljšava upravljivost i performanse, te ujedno smanjuje tzv. NVH indeks (noise, vibration i harshness – buku, vibracije i grubost). Dodatna poboljšanja primijenjena su i na stražnjem ovjesu. Torzijski stabilizator, V profila postavljen je ispred stražnjeg ovjesa i omogućava, za snagu motora i masu vozila, optimalno uvijanje i zakretanje. Stražnji amortizeri postavljeni su vertikalno iza kotača i pružaju optimalnu amortizaciju i smanjenje NVH indeksa. Posebno ugođeni upravljački mehanizam pruža impresivno ležanje i upravljivost i to neovisno radi li u standardnom ili City modu.

Učinkovit: novi trocilindrični motor 1.0 ECOTEC

Ovaj udoban i praktičan paket pogoni najnovija generacija Opelove tehnologije pogonskih sustava. Novi 1.0 ECOTEC s 55 kW/75 KS ultramoderan je jednolitarski trocilindrični benzinski motor načinjen posve od aluminija iz iste obitelji kao i hvaljeni 1-litarski motor s turbopunjačem dostupan za Corsu i ADAM i impresionira iznimnom glatkoćom i učinkovitošću rada. Inženjeri su tijekom faze razvoja posebno pazili na smanjenje vibracija i upotrijebili konstrukciju niske rezonancije za blok motora, podijeljenu posudu za ulje, integriranu zaštitu od buke za ispušnu granu u glavi cilindara i pokrov bregaste osovine koji apsorbira zvuk. Sve ove mjere pridonose izvrsnom ponašanju motora. KARL je stoga posebno tih i profinjen za automobil iz ovog segmenta i cjenovne kategorije.

Kad je opremljen ecoFlex tehnologijom koja se sastoji od aerodinamički optimiziranog donjeg ruba prednjeg spojlera i krovnog spojlera kao i guma s niskim otporom kotrljanja, KARL troši samo 4,3 litre benzina na 100 km i ispušta samo 99 g/km ugljikova dioksida. Vozači mogu savršeno regulirati snagu putem modernog i glatkog peterostupanjskog mjenjača, pa Opelov model s početka ponude odgovara na sve važne zahtjeve u iznimno konkurentnom tržišnom segmentu.

Tehnologije i značajke koje će otopiti srca vlasnika malih automobila

KARL je opremljen i brojnim značajkama koje pridonose sigurnosti i udobnosti koje kupci ne bi očekivali u ovoj cjenovnoj kategoriji. Uz standardni ABS, kontrolu proklizavanja TCPlus, kontrolu stabilnosti ESPPlus i pomoć pri kretanju na uzbrdici koji sprječava vraćanje automobila prilikom kretanja na nagibu, KARL može biti opremljen dodatnom sigurnosnom značajkom upozorenja u slučaju napuštanja prometne trake. Pomoću senzora prednje kamere kojima se skenira cesta ono upozorava vozača zvučnim signalom i trepćućom žutom ikonom na ploči s instrumentima kad nenamjerno napusti traku. Funkcija svjetla u zavojima integrirana u svjetla za maglu osigurava veću sigurnost manevara skretanja za vozača i druge sudionike u prometu. Standardnu sigurnosnu opremu čini još čak šest zračnih jastuka i sustav otpuštanja papučica.

I kad se radi o udobnosti, KARL zna kako se treba ponašati. Da bi se pobrinuo za svojeg vozača za hladnog vremena, opcionalno dolazi s grijanim kožnim upravljačem i grijanim prednjim sjedalima koja zimi osiguravaju ugodnu toplinu. Način rada City mode (standardan od Enjoy opreme) servo upravljanja ovisnog o brzini vožnje, smanjuje napor potreban za upravljanje i pritiskom gumba olakšava teške manevre, a već je implementiran kod ADAM-a i Corse. Pomoć prilikom parkiranja sprječava neželjene udarce pri parkiranju tako što oglašava zvučno upozorenje na prepreke prilikom vožnje unatrag. Tempomat s graničnikom brzine osigurava vožnju zakonski propisanim brzinama, što je posebno korisno u složenom gradskom prometu ili u stambenim dijelovima grada s ograničenjem brzine 30 km/h. I ljetni dani su još ugodniji uz opcionalni električni krovni otvor.

Mogućnosti povezivanja koje spašavaju život i zabavljaju kojima nema ravnih u segmentu

Već ove jeseni KARL će se moći naručiti s novom generacijom superpovezanog informacijsko-multimedijskog sustava IntelliLink i povezane usluge Opel OnStar. U Hrvatskoj ta usluga biti će dostupna od jeseni 2016. S njima će Opelov novi model s početka ponude postaviti nove standarde u mogućnostima povezivanja u segmentu mini automobila.

Opel OnStar ponudit će pretplatnicima bogatu paletu usluga. Ako se, primjerice, aktivira zračni jastuk, automatski će se o tome obavijestiti Opel OnStar centar. Zatim će savjetnik kontaktirati vozilo da bi utvrdio je li potrebna pomoć, a ako ne dobije odgovor, na točnu lokaciju vozila odmah će biti poslana odgovarajuća hitna služba. No to je samo jedna od usluga i funkcionalnosti koje nudi Opel OnStar. Vozač i putnici mogu zvati OnStar 24 sata dnevno 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje radi pomoći na cesti i drugih udaljenih usluga za povezivanje i pritom znati da će dobiti savjetnika koji govori njihov jezik. Opel OnStar učinit će KARL 4G LTE Wi-Fi hotspotom s kojim se može povezati maksimalno sedam uređaja.

Uz Cosmo nivo opreme KAR je opremljen R300 BT radiem sa šest zvučnika, ulazom Aux-in i USB priključkom te mogućnošću hands-free povezivanja s mobitelom putem Bluetootha i streamingom zvuka. Može se kombinirati sa sustavom DAB+ (Digital Audio Broadcasting, digitalno emitiranje audiosignala) čime se znatno povećava izbor programa i kvaliteta zvuka – DAB broadcasting zasada nije dostupan u Hrvatskoj. Od ove će se jeseni moći naručiti i nova generacija sustava IntelliLink koja će vlasnicima KARL-a omogućiti da u kabinu dovedu povezani svijet pametnih telefona i nekoliko aplikacija. Kao i trenutni sustav, bit će posve kompatibilan s najnovijim pametnim telefonima sa sustavima Android i Apple iOS, no ova će nova generacija omogućiti korisnicima da projiciraju mnoge aplikacije za mobitele putem standarda za integraciju mobitela CarPlay (iOS) i Android Auto (Android) na standardni dodirni zaslon dijagonale sedam inča. CarPlay i Android Auto omogućit će vozačima KARL-a da koriste odgovarajuće Appleove i Googleove karte za navigaciju. Početna stranica sustava IntelliLink omogućuje pristup do pet glavnih funkcija: uspostavljanje telefonskih poziva (Phone), slušanje glazbe (Audio), pregledavanje fotografija i videozapisa (Gallery), promjena postavki, npr. jezika sustava (Settings) ili korištenje projiciranja mobitela.

Oštre linije s karakterom

KARL-ov dizajn čini ga ozbiljnim mini automobilom s karakterom. Prednji dio odaje dojam simpatičnosti i duhovitosti. Sastoji se od široke i nisko smještene jedne trapezoidne rešetke s prečkom s logotipom koji je redizajniran i nosi Opelov znak. Prečka je nešto uža i ima „krilca“ koja vizualno nadopunjuju prednja svjetla u obliku orlova oka koja okružuju rešetku. Prepoznatljiv bočni element dizajna – oštrica – dinamično se diže, nastavlja se na vratima i odražava Opelovu skulpturalnu i preciznu dizajnersku filozofiju. Dvije oštre linije koje se protežu preko kvaka naglašavaju dinamičan karakter visoke kvalitete. Velika prednja i stražnja svjetla dodaju živahnom dojmu, stvarajući ukupan dizajn koji pokazuje da je iznimna pažnja posvećena detaljima, posebno za vozilo u ovoj klasi. KARL je dostupan u deset različitih boja od Mystic ljubičaste do Fresh Green Lime. Dok se s automobilom isporučuju kotači veličina od 14 do 16 inča.

Unutra KARL nudi prostranu kabinu i kokpit usmjeren na vozača koji vozaču i putnicima daje dojam prostornosti, kvalitete i ljubavi za detalje koja je prije bila prisutna samo u puno skupljih automobila. Pametne mogućnosti pohrane, poput dodatnih pretinaca iznad uobičajenog pretinca za rukavice ili većih prednjih džepova na sjedalima u koje se može pohraniti standardna jednolitarska PET boca, unaprjeđuju iskorištenost prostora u kabini. KARL dolazi s punim stražnjim prozorima koji se mogu spustiti, što je još jedna rijetkost u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Kompletan paket

Svojim tipičnim Opelovim dizajnom, živahnim i fino ugođenim motorom, gotovo nebrojenim sigurnosnim značajkama i tehnologijama te mogućnostima povezivanja i informacijsko-multimedijskim sustavima koji postavljaju nove standarde KARL pokazuje da je punokrvni član Opelove obitelji i nudi pametan i uvjerljiv paket po cijeni od 71.470 kn.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!