Nova nagrada Kokoški Une Gunjak

Vijesti

Natrag na Vijesti

Nova nagrada Kokoški Une Gunjak

Foto:

Njemačko-hrvatska koprodukcija Kokoška redateljice Une Gunjak osvojila je veliku nagradu žirija za najbolji kratkometražni film na 41. međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu, koji se održao od 14. svibnja do 7. lipnja. Ovaj festival spada među deset najcjenjenijih sjevernoameričkih filmskih festivala na kojem se godišnje prikaže preko tristotinjak naslova.

Žiri je film Une Gunjak ocijenio kao "stručno režiranu priču koja istražuje život i smrt kroz oči djevojčice. U filmu punom autentičnih uloga, izvrsna je Iman Alibalić kao šestogodišnja protagonistica koja od oca za rođendan prima živu kokoš i uskoro shvaća da je namijenjena za večeru. Ovo je emotivni film kvalitetne produkcije koji razvojem priče naglašava realnost života u ratnoj zoni".

Kokoška je osvojila preko 20 festivalskih nagrada, a ovjenčana je i Europskom filmskom nagradom za najbolji kratkometražni film. Radnja se odvija 1993. u opkoljenom Sarajevu, ali je film u potpunosti snimljen u Zagrebu, u hrvatskoj organizaciji. Režiju i scenarij filma potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i grada Zagreba.

Na 41. međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu uz Kokošku su prikazana još tri domaća ostvarenja: dugometražni filmovi Takva su pravila Ognjena Sviličića i dansko-hrvatsko-švedska koprodukcija Itsi Bitsi redatelja Olea Christiana Madseaprikazani su u programu Contemporary World Cinema, te eksperimentalni Odessa/Stairs/1925/2014 redatelja Dalibora Martinisa koji je prikazan u programu Alternate Worlds.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!