2. Međunarodni festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!

Vijesti

Natrag na Vijesti

2. Međunarodni festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!

Foto:

Od 28. do 31. svibnja 2015. u Šibeniku održat će se2. Međunarodni festival Taste the Mediterranean/Okusi Mediteran!

Riječ je o manifestaciji koja ima za cilj predstaviti, promovirati i očuvati tradicionalnu kuhinju, autohtone lokalne proizvode i vina, odnosno hrvatsku mediteransku prehranu, koja je uvrštena na Unescovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ovogodišnji festival Okusi Mediteran! partner je Festivala Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj, koji će, od svibnja do kraja rujna, predstaviti različite aspekte francuske kulture. Festival u Šibeniku je izabran kao mjesto gdje će se posebno predstaviti francuska gastronomija.

Središnji događaj Festivala je jedinstveni kulinarski spektakl "Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom", koji će se održati u petak 29. svibnja, u 20.30 sati, na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila. Tri svjetski renomirana chefa, okrunjena Michelinovim zvjezdicama, predstavit će svoje kulinarsko umijeće: francuski chefovi Guillaume Sourrieu i Lionel Levy, članovi Udruge Gourméditerranée, koja okuplja najbolje kuhare s juga Francuske, te vrhunski belgijski chef korejskih korijena San Degeimbre, nositelj 2 Michelinove zvjezdice. U pripremi degustacija za tu ekskluzivnu večer pomoći će im kuharska ekipa restorana Atrium. Osim kulinarskog showa, francuski chefovi Sourrieu i Levy će dan ranije, u četvrtak 28. svibnja, održati master class za domaće kuhare, u Mediteranskom vrtu sv. Lovre, a u subotu 30. svibnja će pripremiti francusku večeru u restoranu Dalmatinskog sela u Hotelu Solaris. Za vrijeme festivala na Obali palih omladinaca bit će organizirana Mediteranska tržnica, u sklopu koje će se prvi put u Šibeniku predstaviti Italia fest, festival tradicionalnih talijanskih gastronomskih specijaliteta.

Na Tvrđavi sv. Mihovila će se održati vinski festival s probranim vinarima iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji vodi slovenska sommelierka Mira Šemić.

Razne izložbe, radionice i okrugli stolovi upotpunit će program Festivala Okusi Mediteran!

.

Poseban gost Festivala Okusi Mediteran! je i Flora Turner-Vučetić, autorica knjige „Ljubavne slastice“, koja će nakon predstavljanja knjige u Muzeju grada Šibenika, u subotu 30. svibnja u 11.00 sati, potpisivati knjigu.

Novost ovogodišnjeg festivala su i „restorani, prijatelji Festivala Okusi Mediteran!“. Riječ je o grupi šibenskih restorana, koji su se uključili u projekt na način da će za vrijeme festivala posluživati tradicionalna dalmatinska jela i lokalna vina, odnosno jedan mediteranski meni po atraktivni cijenama. A bit će prepoznatljivi po naljepnici, odnosno posebnom plakatu festivala. Za sada su to restoran GRADSKA VIJEĆNICA, konoba MARENDA, restoran PEŠKARIJA, konoba RIVICA, konoba STARA STRAŽA, restoran TINEL, konoba TOMMASEO, a bit će ih sve više.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!