Svečano otvoren 9. Festival tolerancije u društvu predsjednice Republike i uz uručenje posebnog priznanja Zlatku Boureku

Vijesti

Natrag na Vijesti

Svečano otvoren 9. Festival tolerancije u društvu predsjednice Republike i uz uručenje posebnog priznanja Zlatku Boureku

Foto:

Projekcijama filmova "Bečka krv" i "Walesa - čovjek nade" započeo je filmski program 9. Festivala tolerancije nakon što je ispred Grada Zagreba zamjenica gradonačelnika, gospođa Vesna Kusin, svečano otvorila Festival u društvu predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, gradonačelnika Milana Bandića i visokih vjerskih, kulturnih i diplomatskih predstavnika.

Čast otvorenja Festivala pripala je premijeri hrvatskog animiranog filma „Wiener Blut“ (Bečka krv) u produkciji Zagreb filma, a režiserima filma Zlatku Boureku i Pavlu Štalteru predsjednik Festivala g. Branko Lustig i direktorica Nataša Popović uručili su plaketu Festivala tolerancije za doprinos sjećanju na žrtve pod nazivom “Da se ne zaboravi”.

Nakon hrvatskog kratkometražnog animiranog filma uslijedila je projekcija dugometražnog igranog filma "Walesa-čovjek nade", poljskog režisera i oskarovca Andrzeja Wajde koji je poslao video poruku uzvanicima i svim posjetiteljima 9. Festivala.

Uzvanicima je dobrodošlicu uputio g. Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala, koji je tom prilikom rekao:

“Ovaj Festival je jedini memorijalni spomenik u ovome gradu koji se već devet godina ponavlja da nas podsjeti na sve one naše sugrađane koji su nas prije 72 godine ostavili i nestali u koncentracionim logorima kao što su Jasenovac, Auschwitz. Malo nas je koji smo se vratili, ali želim istaknuti da svi mi preživjeli smatramo svojom dužnošću da vas na to podsjetimo i ne dozvolimo da sjećanja nestanu. Želimo prenijeti mladim naraštajima naše iskustvo. Ispričajmo im kako su u dimu nestali naše majke i očevi, naše sestre i naša braća. Neka pamte i neka ne zaborave, neka ne dozvole da se to ikada više ponovi. Neka uspomenu i sjećanje prenesu na svoje kćeri i sinove te TU istu poruku; NIKADA VIŠE.”

Ovogodišnji program Festivala obilježit će dva povijesna jubileja; 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.

Temu holokausta, između ostalih, obilježit će filmovi: “Colette” - kojim se otvorio filmski program u kinu Tuškanac uz gosta režisera filma g. Milana Cieslara, “U potrazi za mađioničarom” (13.4., kino Europa) , “Korak do slobode – dosje Grüninger” (14.4., kino Tuškanac), “Čovjek koji je spasio Louvre” (18.4., kino Europa) itd.

Sarajevski umjetnik Tarik Samarah Zagrepčane podsjeća na Srebrenicu svojim radom ’1945 – 1995 – 2015′, nazvanim po godinama oslobođenja Auschwitza te gencoidu počinjenom u Srebrenici. Ovaj projekt je postavljen kao izložba na plakatima za vanjsko oglašavanje na mnogobrojnim lokacijama u Zagrebu, od 2. do 18.travnja.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!