Prema mišljenju građana, u gospodarskom oporavku ključnu ulogu će odigrati IT sektor

Vijesti

Natrag na Vijesti

Prema mišljenju građana, u gospodarskom oporavku ključnu ulogu će odigrati IT sektor

Foto: pr

Hrvatsko gospodarstvo prošle godine doživjelo je pad od 8,9%, ove godine se očekuje rast od 5,3%, a sljedeće 4,6%, objavila je Europska komisija u svojim zimskim ekonomskim prognozama. Tim povodom smo na MojPosao pitali građane što misle koja grana gospodarstva može najviše pomoći Hrvatskoj u oporavku od gospodarske krize. Svoje mišljenje je u anketi ponudilo više od 1.000 građana.

U IT-u se krije budućnost gospodarstva

Najviše građana, njih 40%, smatra kako isključivo IT sektor može hrvatsko gospodarstvo osoviti na noge". Kako pojašnjavaju, riječ je o jedinoj grani gospodarstva koja kod nas dobro funkcionira, a i nije u tolikoj mjeri pogođena epidemijom. Također, ispitanici navode kako su tehnologije ionako budućnost gospodarstva.

„Hrvatski IT sektor se već dokazao i nastavlja tim stopama. To je grana gdje s malim head-countom možemo postići velike stvari. A viza za digitalne nomade je jedan od pokazatelja kako se vrlo brzo taj sektor može integrirati s turizmom. Ako projekt uspije, uskoro bismo mogli doživjeti i jedan oblik decentraliziranog razvoja“, ističe jedan od sudionika ankete.

Svaka četvrta osoba (23%) smatra kako je oporavak turističke djelatnosti osnovni preduvjet gospodarskog rasta jer, kako napominju, to je temelj na kojem kojoj počiva naše cjelokupno gospodarstvo.

„Turizam je okosnica hrvatskog gospodarstva. Nažalost, treba također imati u vidu da je turizam veoma krhka grana koja ovisi o mnogo faktora. To trenutno možemo vidjeti upravo u ovom trenu kada pandemija COVID19 hara i praktički svaki segment turizma zavila u crno. Osobno smatram da bi se osim turizma Hrvatska trebala više orijentirati na proizvodnju i prehrambenu granu industrije s tim više da je sve veća potražnja za EKO proizvodima i tu bi Hrvatska trebala tražiti svoju šansu“, poručuju sudionici istraživanja.

Nedovoljno koristimo prirodne resurse

Spas u prehrambenom, odnosno poljoprivrednom sektoru prepoznaje 16% anketiranih, i to prvenstveno zbog potencijalno velikih obradivih površina koje Hrvatska ima, ali ih nedovoljno iskorištava, odnosno ne potiče njihov razvoj. Kako navode, šteta je da pored toliko obradive zemlje hranu uvozimo, umjesto da ju izvozimo.

„Imamo iznimno plodnu zemlju i ljude koji su spremni raditi i proizvoditi zdravu hranu. Uložimo li u poljoprivredu, i sustavno je ne ubijamo, imamo potencijal hraniti cijelu Europu“, savjetuju građani.

Što zbog obnove nakon potresa, što zbog duge tradicije, 13% građana smatra kako oporavak gospodarstva leži u građevinskom sektoru.

„Iako su IT kompanije u fokusu zadnjih nekoliko mjeseci, mislim da smo ograničeni sa njihovim brojem i kadrom. Građevina s druge strane ima dugu tradiciju i s obzirom da je kadar za rad u građevini lakše osposobiti (prekvalificirati one u turističkom sektoru); mislim da ima veći potencijal u nekom srednjem roku…“.

Manji dio ispitanika (8%) spas vidi u nekoj drugoj djelatnosti, najčešće industriji. Ali ima i onih koji navode kako nam nema pomoći, jer sve što narod dobro napravi, vlada uspije upropastiti, ističu.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!