Barometar trgovačkih lanaca – listopad 2020.

Vijesti

Natrag na Vijesti

Barometar trgovačkih lanaca – listopad 2020.

Foto: Press clipping, IK

Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u 6 dnevnih novina (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija i Večernji list). Željeli smo, uz ostalo, saznati postoji li razlika u objavljivanju u odnosu na nacionalne i regionalne dnevnike. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U listopadu je u navedenim dnevnim novinama ukupno zabilježeno 86 objava. Najviše se pisalo o Konzumu, na drugom je mjestu Tommy, a na trećem Spar.

Tematski se najviše objavljivalo vezano za asortiman i cijene proizvoda, udio objava iznosi 34% u ukupnom broju zabilježenih objava. Slijede teme vezane za DOP i marketing te poslovanje s jednakim udjelom, svaka po 28%.

O asortimanu i cijenama proizvoda najviše se objavljivalo i kod vodećeg Konzuma (44%), te Tommyja (63%), dok je kod trećeplasiranog Spara na prvom mjestu tema vezana uz DOP i marketinške aktivnosti (55%).

Pisalo se o velikoj akciji Konzuma u kojoj su snizili redovne cijene više od 1000 proizvoda iz svog asortimana, a Zoran Mitreski, predsjednik Uprave Konzuma, izjavio je kako vjeruje da će kupci i ovog puta prepoznati njihova nastojanja u olakšavanju svakodnevice, osobito u ovoj godini koja je za sve bila posebno izazovna. U Jutarnjem je listu objavljen i tekst samog predsjednika Uprave u kojem kaže kako je Konzum prvo poluvrijeme pandemije vrhunski iznio i da su na to ponosni. U listopadu se dodjeljivala i Zlatna košarica, godišnja nagrade za najbolja ostvarenja u maloprodaji i industriji robe široke potrošnje u organizaciji magazina i portala Ja TRGOVAC, a upravo je Konzum osvojio nagradu za najboljeg trgovca u 2019. godini.

Tommy je pokrenuo kampanju pod nazivom ""385"" koja je osmišljena kao specifičan projekt poticanja kupnje proizvoda domaćih proizvođača i potpora razvoju hrvatskog gospodarstva. U sklopu kampanje započela je i nagradna igra ""Godišnja spiza u Tommyju"" koja za cilj ima olakšati teret kućnih budžeta ukupno 465 kupaca u ovoj godini.

U listopadu je počelo prikazivanje emisija projekta ""Startaj Hrvatska"" koji su pokrenuli Spar Hrvatska i Nova TV kako bi podržali poduzetnike i startupove s dobrom i inovativnom idejom. Osam ih je dobilo priliku po prvi put svoj proizvod plasirati na posebnim plavim policama u Sparu. Samo oni koji se pokažu doraslima ovom izazovu potpisat će ugovor sa Sparom, a najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima postat će hrvatski HIT proizvod 2020. godine.

Najviše je objava zabilježeno u Jutarnjem listu. Slijedi Slobodna Dalmacija, zatim Novi list, Večernji list i Glas Slavonije, dok se najmanje objavljivalo u Glasu Istre.

Jedino su za Konzum i Kaufland zabilježene objave u svim dnevnim novinama.

Gledajući pojedinačno po trgovačkim lancima, malo više se objavljivalo u nacionalnim dnevnicima.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!