Prvi posjet Londonske burze Hrvatskoj

Vijesti

Natrag na Vijesti

Prvi posjet Londonske burze Hrvatskoj

Foto:

Zagreb, 9. srpnja 2019. – Danas je u organizaciji Deloittea i Londonske burze održana konferencija „Dan tržišta kapitala“ posvećena tvrtkama koje razmatraju financirati svoje poslovanje putem tržišta kapitala. Konferencija koja ujedno predstavlja prvi posjet Londonske burze Hrvatskoj, prikupila je preko 150 uzvanika iz Hrvatske i susjednih zemalja.

U ime organizatora Vedrana Jelušić, partnerica u Deloitteu i voditeljica Private inicijative Adriatic regije u pozdravnom govoru je istaknula da tržišta kapitala omogućuju firmama pristup kapitalu kojim mogu financirati svoje strategije rasta, kao i prekogranična širenja, smanjujući pri tom ovisnost o kreditnoj zaduženosti. Naglasila je da je razvoj tržišta kapitala u središtu pozornosti Europske komisije koja je razvila posebnu inicijativu Unije tržišta kapitala kojom se želi olakšati pristup kapitalu, posebno malim i srednjih poduzećima te omogućiti jednostavniji protok kapitala i investicija među članicama, potičući pri tom kontinuirano unapređenje korporativnog upravljanja.

Okupljene su pozdravili i Mario Antonić, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta koji je istaknuo podršku angažmanu organizatora ove konferencije te važnost stvaranja regulatornih uvjeta koji će omogućiti i motivirati ulagačeda u rangu Start-up i Scale-up investicija zadrže europske kompanije u Hrvatskoj i Europi, te Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e. Andrew Dalgleish, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj, u svom je govoru naglasio ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u razvoju međunarodnih tržišta kapitala koji potiču primjenu najviših standarda korporativnog upravljanja.

Axel Kalinowski, direktor Londonske burze za Srednju i Južnu Europu iznio je pregled mogućnosti listanja na Londonskoj burzi, istaknuvši razlike listanja na glavnom i alternativnom tržištu, kao i najnovije trendove.

Blaž Brodnjak, predsjednik NLB-a podijelio je iskustvo nedavnog uvrštenja dionica NLB-a u kotaciju Londonske burze i Ljubljanske burze, čime je najveća slovenska banka uspješno privatizirana, omogućivši pri tom većem broju investitora ulaganje u kapital banke. Tom je prigodom naglasio značaj izlaska na međunarodno tržište kapitala koji je omogućio veću diversifikaciju investitora te ponudio investitorima priliku ulaganja u ovom dijelu Europe. IPO NLB-a na Londonskoj i Ljubljanskoj burzi jedan je od najvećih u ovom dijelu Europe u kojem su, uz EBRD, sudjelovali i međunarodni investitori, hrvatski mirovinski i investicijski fondovi kao i osiguravateljske kuće.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze koja je prva u središnjoj Europi utemeljila posebnu trgovinsku platformu za mala i srednja poduzeća Progress, predstavila je je mogućnosti ulaganja na Zagrebačkoj burzi, te prednosti koje mogu imati poduzeća koja skupljaju kapital na burzi, kroz potencijalno niži trošak, kao i investitori kroz priliku ulaganja.

Potaknuti nedavnim investicijama privatnih kapitalnih fondova u Hrvatskoj, poput ulaganja u Pet centre, Studenac, PanPek, Mlinar, održana je diskusija na temu „Mogu li tržišta kapitala konkurirati privatnim ulaganjima?“ u kojoj su svoje stavove iznijeli Vladimir Bosiljevac, Adria Capital & Harvard University, Petar Vlaić, Erste Plavi, Axel Kalinowski, LSEG, Ivana Gažić, ZSE i Vedrana Jelušić Kašić, Deloitte. Panel diskusiju je moderirao Andrej Erjavec, partner u investicijskoj kući InterCapital.

U završenom dijelu konferencije svoja iskustva u sudjelovanju u ELITE programu Londonske burze s uzvanicima je podijelio Nikola Dujmović, predsjednik uprave tvrtke Span koju je Londonska burza 2017. godine uvrstila na listu tisuću najinspirativnijih tvrtki Europe.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!