Šavovi u službenom programu ovogodišnjeg Berlinalea

Vijesti

Natrag na Vijesti

Šavovi u službenom programu ovogodišnjeg Berlinalea

Foto:

Dugometražni igrani film Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji, uvršten je u službeni program Berlinalea. Njegovo 69. izdanje održat će se od 7. do 17. veljače 2019. godine u glavnom gradu Njemačke, a Terzićev film dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama. Hrvatski koproducent filma Šavovi je Spiritus movens. Podsjetimo, nedavno je obljavljeno kako će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu festivala imati i film Bog postoji, njeno ime je Petrunija čiji je hrvatski koproducent ista produkcijska kuća iz Zagreba.

Šavovi se bave temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenarij za film inspiriran je svjedočenjem jedne od majki koja vjeruje da joj je dijete oteto. Nakon što je godine provela na sudovima i općinama pokušavajući dokazati svoju sumnju, vjeruje da je konačno, nakon dva desetljeća potrage i borbe, uspjela pronaći svog nestalog sina – mladića od 20 godina koji živi sa svojom novom obitelji u okolici Beograda.

Postao sam otac 2001. godine. Po prvi put. Te iste godine, nekoliko mjeseci prije tog najvažnijeg događaja u mom životu, čuo sam za priču o krađi novorođenčadi iz rodilišta. O njihovoj prodaji. O lažnim smrtima. O prevarenim majkama i uništenim obiteljima. Samim time skoro rođenje mog djeteta izazivalo je strah i to ne samo onaj primarni, hoće li sve biti u redu, već i ovaj novi, da se i nama ne dogodi slična sudbina. Odlučio sam ispričati priču o šavovima. Rasparanim. Ta priča može imati sretan kraj, ako uspijemo pobijediti sustav. Naša junakinja se borila protiv mnogo neprijatelja, mnogo sumnjivih i opakih ljudi. Više od 300 obitelji pokušava pronaći svoju djecu. Još niti jedan šav nije spojen. Dugo se bavim ovom temom i očito je vrijeme da se ta priča ispriča", izjavio je nedavno redatelj Miroslav Terzić za portal Espreso.rs.

Scenarij potpisujeElma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu Ničije dijeteVuka Ršumovića,montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač. Hrvatska koproducentica filma je Zdenka Gold (Spiritus movens), a uz nju na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield(West End Production) iz Srbije, te je financijski podržan i od strane Eurimagesa. Šavovima će prikazivanje na Berlinaleu ujedno biti i svjetska premijera.

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea. Ove će se godine u spomenutom programu prikazati 45 filmova iz 38 zemalja, a zajednička tema im je, kako stoji na službenoj stranici festivala, oslobođenje. Osim Terzića, svoje će nove radove predstaviti i mnogi drugi filmaši: glumacJonah Hill(Mid90s)zatim glumac i redatelj Casey Affleck(Light of My Life) te Rob Garver koji u Berlin dolazi s dokumentarnim filmom o kontroverznoj filmskoj kritičarki Pauline Kael(What She Said: The Art of Pauline Kael) o kojoj u filmu progovarajumnogi renomirani filmaši poput Woodyja Allena, Quentina Tarantina, Aleca Balwdina, Francisa Forda Coppolei drugih.

Podsjetimo, nedavno je objavljeno kako je u glavni natjecateljski program uvršten i dugometražni igrani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je također Spiritus movens). Osim toga usklopu istog programa svoju svjetsku premijeru imat će i film njemačke redateljiceAngele SchanelecBio sam kod kuće, ali(Ich war zuhause, aber, I Was at Home, but) nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji (Nachmittagfilm i Dart Film & Video) koji je dijelom sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka.Dodajmo i kako će najbolje svjetske kratke filmove u Berlinu ocjenjivati Puljanka s londonskom adresomVanja Kaluđerčić.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!