Zimski uvjeti – vozite oprezno ako putujete!

Vijesti

Natrag na Vijesti

Zimski uvjeti – vozite oprezno ako putujete!

Foto:

Kako je i bilo najavljeno u većem dijelu zemlje jutros su počele padaline. Prema zaprimljenoj prognozi DHMZ-a, tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, naročito u Gorskom kotaru i Lici uz povremeno jake udare vjetra. Temperature će osjetno pasti i doseći minuse.

Obzirom na vremenske prilike, apeliramo na vozače na dodatan oprez. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima obzirom da za vrijeme obilnijih snježnih padalina, kolnik nije uvijek moguće održati "crnim". Ralice posipavanjem i raljenjem omogućuju prohodnost vozilima s obveznom zimskom opremom, obzirom da u ovakvim zimskim uvjetima prohodnost podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme te su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi isti u mnogočemu otežavaju rad. U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta provjerite stanje na cestama prije kretanja na put. Sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama. Molimo korisnike da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!