Film Druga strana vjetra Orsona Wellesa premijerno na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji

Vijesti

Natrag na Vijesti

Film Druga strana vjetra Orsona Wellesa premijerno na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji

Foto:

Film Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind) redatelja Orsona Wellesa bit će premijerno prikazan na 75. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, koji se održava od 29. kolovoza do 9. rujna. U filmu jednu od glavnih uloga nosi hrvatska glumica Oja Kodar, a sniman je tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Druga strana vjetra bit će prikazana izvan konkurencije.

Osim Oje Kodar, u filmu glume John Houston, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg, Joseph McBride i Norman Foster. Film je nastao prema predlošku dvije kratke priče koje potpisuju Orson Welles i kiparica, redateljica i glumica Oja Kodar koja je bila Wellesova životna partnerica. Film producira Netflix, koji će ga krajem godine prikazati na svojoj platformi.

Welles je film Druga strana vjetra snimao tijekom sedamdesetih godina prošloga stoljeća, no ostao je nedovršen sve do njegove smrti 1985. godine. Posljednji Wellesov film sada će biti premijerno prikazan na 75. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, u programu van konkurencije.

Neko sam vrijeme mislila da bi bilo dobro da se napravi, u stvari, dugometražni dokumentarni film koji bi prikazao sve probleme koji su film Druga strana vjetra zadesili, no sada sam dvojakog mišljenja; možda je ipak bolje da se film zgotovio. Ja ga u svakom slučaju ne želim vidjeti prije nego što ga pogleda publika", rekla je Kodar.

Druga strana vjetra prikazuje posljednji dan u životu ostarjelog filmskog redatelja, kojem na proslavu dolaze gosti kako bi pogledali njegov najnoviji film.

"Montažno inovativan, glumački superioran, redateljski svjež, film je godinama smatran neotkrivenim draguljem opusa velikog redatelja, koji se sad napokon predstavlja najširoj publici", rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić.

Producenti Frank Marashall i Filip Jan Rymsz nadgledali su završavanje Wellesovog filma.

"Uspjeli smo okupiti talentiranu postprodukcijsku ekipu koja nam je pomogla u uzbudljivom izazovu dovršavanja Orsonova posljednjeg filma. Bilo je nevjerojatno raditi s njime prije 40 godina i sada nam je velika čast napokon donijeti njegovu viziju na ekran", rekao je Marshall za časopis Variety prošle godine, povodom potpisivanja ugovora s Netflixom.

Oja Kodar, rođena kao Olga Palinkaš u Zagrebu, upoznala je Orsona Wellesa 1962. u Zagrebu, gdje je on snimao Proces prema romanu Franza Kafke. Oja je kasnije s redateljem surađivala kao glumica (Dubina), koscenaristica (Druga strana vjetra, Istine i laži) i koproducentica (Sanjari, Don Quijote).

75. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji otvaraFirst Man, novi film Damiena Chazella, čiji je La La Land otvorio i 63. izdanje festivala, ponovno s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. Na festivalu će se, između ostalog, premijerno prikazati i novi filmovi braće Coen, Alfonsa Cuaróna, Mikea Leigha i mnogih drugih. Vanessi Redgrave bit će uručena nagrada za životno djelo.

Natrag

Komentari (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!